Helyi hírek 2020. szeptember 18. 14:00

Bács megye ingatlanpiaci árai fél évvel a járvány kirobbanása után

Bács megye ingatlanpiaci árai fél évvel a járvány kirobbanása után
A világjárvány megjelenésekor még senki sem tudott pontos információkkal szolgálni arról, hogy a koronavírus milyen hatással lesz az ingatlanpiacra. Viszont most, több hónap elteltével, már kezd kirajzolódni a kép. Jelen elemzésben az Ingatlannet.hu 2020. január és július közötti statisztikája alapján mutatjuk be az árak változásának irányát és mértékét.

Kiskunfélegyházán már csökkent a házak átlagára

Bács-Kiskun megyében idén még nem sok helyen mutattak visszaesést a családi házak átlagárai. Az általunk vizsgált öt település közül csak két ilyet találtunk, Baját és Kiskunfélegyházát. Mindkét városban január és július között, átlagosan 4 százalékkal lettek olcsóbbak a házak, csak a bajaiak átlagára 180 ezer Ft/m²-re, míg a félegyháziaké 210 ezer Ft/m²-re csökkent.

Családi házak tekintetében, Kecskeméten és Kiskunhalason viszont még növekedtek az átlagos négyzetméter árak, igaz csak kis mértékben, 6 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy idén júliusban a
megye székhelyén lévő házakat 380 ezer Ft/m²-es, a Halason elhelyezkedőket pedig 190 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra.

A megyében volt olyan város is, ahol idén még nem változott meg érdemben a házak átlagára, tehát stagnált. Ez a város pedig Kalocsa, ahol a házak átlag négyzetméter ára egész évben 150-160 ezer forint körül mozgott.


A téglalakások még mindig drágulóban vannak

A vizsgált Bács-Kiskun megyei városok között nem volt olyan, ahol a téglalakások átalágra ne emelkedett volna akár csak egy kicsit is az idei év első hét hónapjában.

Drágultak ugyan, de az árlétrán csak óvatosan lépkedtek felfelé a téglaépítésű lakások Kalocsán, Baján, Kiskunfélegyházán és Kecskeméten is. A felsorolt városok téglalakásainak átlagos négyzetméter ára, az év elejéről a nyár közepére, 3-5 százalékkal lettek magasabbak. Ennek eredményeképpen júliusban az átlag kínálati ár Kalocsán 240 ezer Ft/m², Baján 260 ezer Ft/m², Kiskunfélegyházán 280 ezer Ft/m², míg Kecskeméten kis híján fél millió Ft/m² volt.

Kiskunhalason is az áremelkedő tendencia érvényesült, csakhogy itt már jóval nagyobbat ugrottak felfelé az árak. A város téglaépítésű lakásainak átlagára júliusra 20 százalékkal, 280 ezer Ft/m²-re növekedett meg.




Mi hajtja még feljebb az ingatlanárakat?

Bár a járványhelyzet okán azt gondolnánk, hogy az ingatlanpiacon látványos árcsökkenés ment végbe, valójában még nagyon sok városban, illetve településen tapasztalható drágulás. Ahogy az előzőekben bemutattuk, valamennyi Bács-Kiskun megyei városban tovább emelkedtek a téglalakások átlagárai, a koronavírus megjelenésének ellenére is. A kereslettel pedig ugyanez a helyzet.

Az a tényező, amely ennyire át tudta rendezni a lakáspiacot pedig nem más, mint a
falusi CSOK. A családi otthonteremtési kedvezmény falusi verziója amellett, hogy az árakat feljebb tolta, a forgalmat is élénkítette. A településkategóriákat nézve, Budapesten és a megyeszékhelyeken az adás-vételek kevesebb, mint 20 százaléka zajlott le. Velük szemben állnak a kisebb települések, amelyek a forgalom 60 százalékát birtokolják.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus