Helyi hírek 2014. szeptember 24. 15:30 Forrás: MTI

Életet menthet az ellenőrzés, a karbantartás

Életet menthet az ellenőrzés, a karbantartás
A fűtési szezon közeledtével érdemes ellenőriztetni a tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kéményeket és a szén-monoxid-érzékelőt, mert így megelőzhetők a minden évben halálos áldozatokat követelő balesetek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tűzmegelőzési Bizottság az MTI-vel.


A közleményben figyelmeztettek: a tüzelő- és fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek meghibásodása, valamint a helytelen műszaki megoldások tüzet, robbanást, füstmérgezést vagy szén-monoxid-mérgezést okozhatnak. Emiatt érdemes ellenőriztetni ezeket a berendezéseket még a fűtési szezon kezdete előtt.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan és szervezetre gyakorolt hatásai – rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Idén már több mint 270-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, 237-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést, és 12 ember vesztette életét emiatt. A szén-monoxid-mérgezések többsége valamilyen hibás műszaki kialakításra, a karbantartás hiányára vagy műszaki meghibásodásra vezethető vissza – hangsúlyozták.
 

Kövessen minket a Facebookon is!