Helyi hírek 2020. szeptember 25. 08:00

Körkérdés: Mi a véleménye a köztéri kamerákról?

Körkérdés: Mi a véleménye a köztéri kamerákról?
Több közlekedési csomópontnál, gyalogátkelőhelynél, illetve a főtér bizonyos szakaszainál is térfigyelő kamerákat szereltek fel Félegyházán. A járókelőket arról kérdeztük, nagyobb biztonságban érzik-e magukat a fejlesztéssel?

Palásti Lajosné (50)

– Egyértelműen hasznosnak tartom a kamerákat. Sajnos egyre több hír szól zebránál történő balesetekről, ezeket, ha megelőzni nem is lehet, de visszatartó ereje szerintem lehet a kameráknak. Arra kell törekednünk, hogy a közlekedésben résztvevő minden szereplő tartsa be a szabályokat. A baleseteket így lehet elkerülni. A legtöbb gyalogos és autós figyel a másikra, de láttam már türelmetlen sofőröket, akik dudálással adtak hangot türelmetlenségüknek, és gyakorta látok kerékpárosokat a zebrán leszállás nélkül átkerekezni. Egy baleset, vagy szabálytalanság esetén a kamerák lehetővé teszik a történtek visszanézését, és a felvételeknek bizonyító ereje is lehet.



Szabó Róbert (45)

– Ha az a kamera megfelelő látószögű, és például megörökítette volna tavaly azt, amikor a feleségemet elütötték a Kossuth utcán, akkor biztosan hasznosnak tartanám. Mindenképpen ki kell írni, hogy kamerával megfigyelt terület, mert ez önmagában is a szabályok betartására ösztönzi a közlekedőket. Komoly veszélyforrásnak tartom a Kossuth utcán az autósok jobbra kanyarodásakor a velük párhuzamosan közlekedő kerékpáros figyelmen kívül hagyását, és a kerékpárosoknak azt a rossz és szabálytalan szokását, hogy nem szállnak le a zebránál. Ha a kamerákkal csökkenteni tudják a  szabálytalankodók számát, ha ezzel ki tudják szűrni és lefülelni az esti száguldozókat, vagy éppen a randalírozókat, akkor megérte.



Kiss Tibor István (64)

– Az új főtéren nem engedném meg a biciklizést, sok a gyerek és a babakocsis. Sokan nem sétálásra, hanem száguldozásra, vagy bandázásra használják a teret. Talán ezen is lehet változtatni a kamerákkal. Nem beszélve a rongálásokról. Vigyázni kellene az új burkolatokra és a padokra. Mindig vannak olyanok, akik más munkáját nem becsülik.



Budavári Zsófia (27)

– Most fog kiderülni, hogy lesz-e haszna a kameráknak, előre ezt nem lehet tudni. Közlekedés tekintetében nem vagyok benne biztos, hogy ezzel bármit is elérnek. Persze vissza lehet nézni az esetleges baleseteket, vagy akár az esti randalírozókat is. Az értékeket remélhetőleg megóvhatják velük, akár a főtérnél, vagy a szökőkutaknál. 

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!