Helyi hírek 2020. szeptember 23. 08:00

Valaki lakik a város alatt – szabadulószobát avattak Félegyházán

Képgaléria
Valaki lakik a város alatt – szabadulószobát avattak Félegyházán
Országosan is egyedülálló szabadulószobákat avattak fel szeptember 17-én, csütörtökön Kiskunfélegyházán, a Móra Ferenc Művelődési Központ pincerendszerében. A Valaki lakik a város alatt című program a drog és az internetes bántalmazás témakörét dolgozza fel izgalmas feladatokkal, játékosan. A szabadulószobákból rejtvények és ügyességi feladatok megoldásával lehet kijutni, miközben erősödik a résztvevők csapatszelleme, fényesedik kreativitásuk, ráadásul közösen megélt, izgalmas élményekkel gazdagodnak.

A program során észrevétlenül jutnak bűnmegelőzési ismeretekhez a játékosok. Az ötlet megálmodója dr. Horváth-Rekedt Gréta, kiskunfélegyházi címzetes rendőr főhadnagy, akinek már eddig is számos bűnmegelőzéssel kapcsolatos rendezvényt, színházi előadást köszönhet a város. A projekt a Kreatív Mozaik Alapítvány által megvalósított „Főszerepben a bűnmegelőzés” című projekt keretében, a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósult meg.

A nyitórendezvényen részt vett Timafalvi László rendőr ezredes kapitányságvezető, dr. Hatala József nyugalmazott rendőr altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsának elnöke, Gratzer-Sövényházy Edit rendőr ezredes, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának vezetője, valamint Csányi József polgármester.

– A félegyházi kapitányság bűnmegelőző munkája az előző években a nyugdíjasokra koncentrált. Az eredmény nem is maradt el: az e korosztály által elszenvedett bűnesetek előfordulása számottevően csökkent. Idén a fiatalokra összpontosítottunk a prevenciós munkával, mégpedig a drog és az internetes visszaélések témakörében. Kapitányságunk munkájának gyümölcse ebben a projektben érett be, és a megvalósult eredményre méltán lehetünk büszkék. Bűnmegelőzési programjaink megvalósításában folyamatosan nagy segítséget kapunk mind a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum munkatársaitól, mind pedig a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ dolgozóitól, melyet ezúton is szeretnék nekik megköszönni – fogalmazott Timafalvi László.

Dr. Hatala József arról beszélt a Félegyháza új nevezetességének megnyitója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón, hogy a játékos, élményszerűen megszerzett tudás a tinédzserek értékrendjének részévé válik. Az élmény az informatikai eszközök segítségével alkalmazkodni tud a különböző korosztályok igényeihez. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke kiemelte Félegyháza kiváló eredményeit a bűnmegelőzésben, ami egyértelműen annak a színvonalas, több éves múltra visszatekintő prevenciós munkának az eredménye, aminek mozgatórugója dr. Horváth-Rekedt Gréta és az ő kezdeményezéseit felkaroló segítők, lelkes önkéntesek.

Gratzer-Sövényházy Edit szerint a félegyházihoz hasonló innovatív kezdeményezések a jövő hatékony módszerei a bűnmegelőzésben. A szobák kialakításában Szabó Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa segítette a kiskunfélegyházi kollégák munkáját.

Az átadó ünnepségen az Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának munkatársai, az oktatási intézmények jelenlévő képviselői és a média munkatársai is nyolc fős csapatokba rendeződtek, és kipróbálták a frissen átadott szobákat. Szerencsére mindenki sikerrel oldotta meg a feladatokat, és kijutott a pincerendszer titokzatos szobáiból.

Általános iskolai felső tagozatos és középiskolai csoportok jelentkezését a
[email protected] várják a szervezők. A szabaduló szobák látogatása ingyenes, de új igényeket csak a program keretében előzetesen regisztrált csoportok után tudják kielégíteni, ezért számítanak az érdeklődők türelmére.

A program a BM-20-P-0008. pályázati azonosítószámú projekt keretén belül a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.


V. B. 

Fotó: Fantoly Márton és Patyi Zoltán - ArtZone Photography

 

Kövessen minket a Facebookon is!