Helyi hírek 2020. október 1. 11:30

Tájépítészek ismerkedtek a félegyházi példával

Képgaléria
Tájépítészek ismerkedtek a félegyházi példával
A Magyar Tájépítészek Szövetsége szervezésében tartottak tervezői művezetéssel bejárást Félegyháza főtéren és a Kossuth utcán.  A rendezvényt az Építész Kamara szakmai továbbképzésnek ismerte el, így azon számos szakember vett részt. A tervező Pagony Kft-t Vincze Attila vezető tervező képviselte, aki a városban kialakított mintegy két hektár nagyságú úgynevezett biodiverz virágágyásokról beszélt, míg Nemcsok Márton tervező a munka építéstörténeti és tájépítészeti vonatkozásait ismertette.  

A résztvevők az ország több részéről, így például Budapestről, Szegedről, Szolnokról, Gödről és Hódmezővásárhelyről érkeztek. Volt közöttük tervező, kivitelező, dísznövénytermesztő, főkertész és parkfenntartást végző szakember is. Kérdéseik alapján tárult fel, hogy a Félegyházán megvalósult városközponti közterület rehabilitáció több részében is úttörő munka, egyben érdeklődésre számot tartó szakmai kihívás.

A tervezők csupán belefogtak az ismertetésbe és már érkeztek a legkülönbözőbb kérdések: hogyan működik a 4 hektár zöldfelület vízellátását nyújtó öntözőrendszer, hogyan építették, miként működtetik, szabályozzák, bevált-e, milyen növényeket telepítettek? A jelenlévő szakemberek kíváncsiak voltak a fenntartás és a gondozás körülményeire, a gépesítésre és az itt élők hozzáállására is; a fenntartás szakmai munkáját ismertető városi főkertész pedig örömmel mondhatta el: jó összmunka folyik a városban.

Kérdésünkre Nagy Ágnes városi főkertész hangsúlyozta: mindenképpen megtiszteltetés az, hogy a városközpont új zöldfelületeinek bemutatása országos szakmai továbbképzés keretében történt. Elismerés a bátor újszerűségért, amelynek célja úgy szolgálni a város lakosságát, hogy közben a természet értékeit is védjük.

Fotó: Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!