Helyi hírek 2020. szeptember 25. 12:00

Mi virít?

Mi virít?
Szeptember 23-án, szerdán csillagászatilag is beköszöntött az ősz. Lassan megpihen a természet, a nyári, harsány, forró ruháját szolidabb, lágyabb színűre cseréli. Nyitott szemmel járva mi is észrevehetjük a természet e pompáját, legyen az lombok alatt, őszirózsa vagy csak egyszerűen egy rét, fehérben.

Lombok alatt 



Kevés, a mélyebb árnyékot is elviselő nyári-őszi virág van, hiszen a fák alatt inkább a lombfakadás előtt nyíló tavaszi virágok élnek meg. Ezért is érdekes ez a nagyon finom virágtömeget képező apró fehér virágú, amerikai származású őszirózsa. Jól mutat a hatalmas nyári leveleket növesztő zöld-fehér színben pompázó – egyébként tavasszal világítóan kéket virágzó – évelő nefelejccsel.

Őszi „rózsák”



Az erős rózsaszínben pompázó szellőrózsa és az égkék frikarti őszirózsa pompás virágtömege magára vonzza a tekintetet. A sok apró virág mintha azt akarná elhitetni velünk, hogy a természetben sétálunk. A frikarti őszirózsa kertészeti érdekessége nemcsak nagyon szép kék színében, hanem különösen hosszú virágzási idejében rejlik. Az őszirózsák közül szinte egyedülállóan a nyár derekán, július második felében kezdi a virágzást, ami gyakran a fagyokig elhúzódik.

Rét, fehérben 



A kép alsó felében elől a nagy völgycsillag, mögötte a fehér kígyógyökér látható. Az előbbi Magyarországon is honos, az utóbbi Észak Amerikában él vadon. Mindkét növény erdőszélek magaskórós társulásaiban él, díszkertekben ma még viszonylag ritkán ültetett növények. Nyár közepétől hosszan, gyakran az ősz végéig virágoznak. Elvirágzás után is rendkívül mutatósak, előbbinek apró szalmavirágszerűen száradó, utóbbinak bolyhos göböcskék rejtik látványos terméseit. Egészen hátul magasodnak a mocsári zsálya hihetetlen azúrkék virágai, most már elvirágzóban.

Nagy Ágnes
városi főkertész

Kövessen minket a Facebookon is!