Helyi hírek 2020. szeptember 24. 18:00

Megemlékeztek a szervdonorokról

Képgaléria
Megemlékeztek a szervdonorokról
A szervdonorokra emlékeztek szeptember 23-án, a kiskunfélegyházi Alsótemető ravatalozója melletti emlékhelynél. A 2018. szeptember 26-án felavatott emlékmű azoknak az elhunytaknak a tiszteletére épült, akik szerveikkel más emberek életét mentették meg. Az avatáskor négy donor neve mellé az elmúlt két évben további kilenc nevet véstek fel.

Csikós Józsefné fia elvesztését követően kezdeményezte az emlékhely megvalósítását azzal a céllal, hogy a gyászoló családok lelki fájdalmában támasz legyen ez a hely és bátorítsa a társadalmat a nyitottabb hozzáállásra a donációval kapcsolatosan. Magyarországon a transzplantációs várólistán szereplők száma kétszer annyi, mint az átültetések száma. A betegek egyetlen esélye a túlélésre és az életminőségük javítására az, ha megkapják az egészséges, felajánlott szerveket.

A megemlékezésen Csányi József polgármester elmondta, hogy nagyon büszke polgártársaira, akik a szívfájdalmukon túllépve nem csak az elhunytakra, hanem az itt maradókra is gondolni tudnak. Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója összefoglalta, hogy miért és mennyire fontos a társadalmi összefogás annak érdekében, hogy a rászorulók időben megkaphassák az életüket megmentő szervadományokat. Ennek elengedhetetlen feltétele az, hogy elérhetőek legyenek a donor szervek. Kihangsúlyozta, hogy azzal tudunk mi magunk a legtöbbet megtenni, ha még életünkben döntést hozunk saját szerveink halálunk utáni felhasználásáról. Mint mondta, ez nem csupán lehetőség, hanem mindannyiunk felelőssége.


A megemlékezésen tiszteletét tette Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, aki maga is 25 éve vesetranszplantált. Beszédében megindító szavakkal elevenítette fel saját élményeit, amikor új vesét és egészséges életet kapott. Ezért – fogalmazott – örökre hálás lesz az elhunyt családjának.


A 2018-as első megemlékezésről itt nézhet videót.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!