Helyi hírek 2020. szeptember 29. 14:00

Családi délelőtt a kutyaiskolában

Képgaléria
Családi délelőtt a kutyaiskolában
Családi délelőttöt tartottak szeptember 26-án, szombaton a Kiskunfélegyházi Ebtenyésztők és Sportkutyások Egyesülete kutyaiskolájában. A rendezvény az „Új csillag születik” elnevezésű, TOP-5.2.1-15-BK1-2016-00002 számú projekt részeként valósult meg.

A program keretében az elmúlt három évben havi gyakorisággal foglalkoztak az egyesület szakemberei a szegregátumból érkező fiatalokkal. Az úgynevezett kapcsolatközpontú kutyás terápiát alkalmazták, amely az óvodás- és iskoláskorú gyermekek beilleszkedési, magatartási és érzelmi problémáinak rendezésében különösen hatékony pszichopedagógiai módszer. A mostani összejövetelen Budai Tamás, az egyesület elnöke és dr. Berényi Adrienn állatorvos nyújtott betekintést a felelős állattartás titkaiba, és válaszoltak a felmerült kérdésekre. Emellett a szolgálati kutyák kiképzésébe, munkájába is betekintést kaphattak az érdeklődők, a bátrabbak meg is tapasztalhatták milyen erő rejlik egy betanított munkakutyában.

Az állatorvos a feltett kérdések kapcsán elmondta: – Sajnos, az állatoknál is igen gyakori a rákos megbetegedés. A leginkább elterjedt nézet, hogy a szukáknak azért kell elleniük, hogy megelőzzük az emlőtumor kialakulását. Ez azonban nem helytálló információ. Mindamellett magam is azt javaslom, hogy a nem tenyésztésre szánt kutyákat testmérettől függően minél hamarabb ivartalaníttassa a gazdi. Ennek az ideális időpontját nem lehet egyértelmű megjelölni, mert a kicsi termetű ebeknél már hét-nyolc hónapos korban is elvégezhető a beavatkozás, azonban a nagyobb testűeknél inkább a két év körüli időszak az optimális. Ennek az az oka, hogy a nagyobb termetű állatok csontnövekedése lassabb, mint a kisebbeké, és ha idő előtt megtörténik a beavatkozás, túlnőhetnek, megnyúlhatnak a csontok. A műtéthez elengedhetetlen altatástól sem kell tartani, hiszen egy egészséges jószág jobban viseli a megpróbáltatást, mint egy beteg állat. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy az ivartalanított lány kutyáknál az inkontinencia, vagyis a vizelettartási rendellenesség hamarabb megjelenhet. Ezt gyógyszeres segítséggel tünetmentessé lehet tenni – nyugtatta meg a jelenlévőket az állatorvos.

Étkeztetéssel, vitaminpótlással kapcsolatos kérdések is felmerültek. Mind a két előadó azt javasolta, hogy a közép-felső kategóriás tápokat részesítsük előnyben, mivel ezek komplex ásványianyag- és vitamintartalommal rendelkeznek. Egy jól megválasztott táp mellé csak az állatorvos javaslatára adjunk étrendkiegészítőt. A doktornő felhívta a figyelmet a xilit nevű édesítőszer veszélyeire, amiből akár pár grammnyi is halálos lehet a kutyákra. Ugyancsak vigyázni kell az aprómagvas gyümölcsökkel, így például az eperrel és a málnával, de például a citrusfélék nem jelentenek gondot, a banán jó káliumforrás, az alma pedig fogyókúrára fogott kutyáknak kifejezetten ajánlott rosttartalma miatt. Kaphatnak az állatok gyökérzöldségeket is, de a „k-betűs nővények” – káposzta, karfiol-félék – puffaszthatnak. A burgonyát a magas keményítőtartalma miatt nyersen semmiképp sem tanácsos adni. Az oxalát tartalmú terményekkel, például a körtével pedig elővigyázatosan kell bánni, főleg a vesebeteg egyedeknél.

V. B.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!