Helyi hírek 2020. szeptember 28. 16:00

Tehetség és betegség: Hideg János László tart előadást a könyvtárban

Tehetség és betegség: Hideg János László tart előadást a könyvtárban
A Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda a Szeniorok Akadémiája címet viselő programsorozat előadására hívja az érdeklődőket szeptember 29-én, kedden, 17 órai kezdettel a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba. Az előadó Hideg János László, a KSZC Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium magyar nyelv és irodalom szakos tanára. A téma: Tehetség és betegség – mit árul el a mű alkotója az egészségéről?

Hideg János László szerint nehéz téma, hiszen nem jellemző, hogy erről bővebb ismeretünk legyen, illetve az információk javarésze az úgynevezett apró betűk között található meg. Véleménye szerint az olvasók legtöbbször sztárokként, idolokként tekintenek az írókra, költőkre, a diákok pedig érettségi tételként. Ezt a falat szeretné az előadással ledönteni és megmutatni a művészek életének olyan szegmensét, ahová szinte soha nem engedtek betekintést: szenvedéseikbe, fizikai és mentális fájdalmaikba, démonaikkal való küzdelmükbe. Talán így közelebb kerülnek az olvasóhoz. Vallja: a mű tartalmaz minden fájdalmat, ott van minden egyes sorában. Orvosi diagnózisokat hallhat majd a közönség, ami mellett megszólal egy-egy vers is, párhuzamba állítva az alkotót és betegségét. Nem kevés kutatómunka előzte meg az előadást. S mivel az előadó kedvenc témája a Nyugat, első nemzedékének tagjai: Ady, Kosztolányi, Juhász Gyula, Csáth Géza egészségi állapotáról részletesen hallhatunk.  A kortársak közül Esterházy Péter alkotása, a Hasnyálmirigynapló is „terítékre” kerül.



Hideg János László szerint, ha lesz egy fiatal, aki a könyvtárban Kosztolányi-művek után érdeklődik azért, mert előző nap az előadáson hallott róla, már megérte a belefektetett munka.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!