Egészségügy 2020. október 1. 07:00

Az Egészségközpontnak biztonságos helynek kell maradnia a járvány idején is!

Az Egészségközpontnak biztonságos helynek kell maradnia a járvány idején is!
Minden körülmények között meg kell őrizni az egészségügyi intézmények biztonságát! – szögezte le dr. Patkós Róbert, a félegyházi Egészségközpont orvosigazgatója, amikor az intézményben a járványhelyzet miatt kialakított eljárásrendről kérdeztük. A háziorvosként praktizáló szakember szerint ez csak úgy lehetséges, ha a lakosság együttműködik a szabályok betartásában.

– Hogyan tehetjük ezt meg?

– Az egészségügyi ellátás működési rendje teljesen más ma, mint akár egy évvel ezelőtt volt. Nem működőképes jelenleg az a gyakorlat, hogy amikor a beteg ráér, „beugrik” a háziorvoshoz például felíratni a gyógyszereit. A járványügyi helyzet egyértelműen azt követeli meg a teljes magyar lakosságtól és az egészségügyi területen dolgozó valamennyi szakembertől – beleértve az orvost, az ápolót, az alapellátás, a szakellátás és a fekvőbeteg ellátás minden területét – hogy a személyes találkozót egy telefonos, vagy online kommunikáció előzze meg!

Természetesen mindenkinek meg kell kapnia a megfelelő ellátást. Ez az alapellátás tekintetében első körben a háziorvos. Ő és az asszisztense hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között rendelési időn kívül is elérhető a betegek számára (ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindig azonnal fel tudja venni a telefont, vagy haladéktalanul válaszol az internetes megkeresésre). Nálam ez úgy működik, hogy ha a telefonos konzultáció során úgy ítélem meg, hogy a beteg fogadható, és indokolt a személyes találkozás, akkor időpontot adok. Ha nem, akkor telefonon keresztül igyekszem őt ellátni. Ehhez az úgynevezett telemediális lehetőségek – recept felírás, beutaló küldés – rendelkezésre állnak.

– Mi a teendő ügyeleti időben?

– Ilyenkor a 76/403-104-es telefonszámot kell hívni, amit a mentőszolgálat mentésirányítói vesznek fel. Ők a legkompetensebb szakemberek, hogy egy telefonos konzultáció során eldöntsék milyen típusú segítségre van szüksége az adott személynek. Amennyiben a panasz nem tűr halasztást, azonnal mentőgépkocsi megy a beteg segítségére. Lázas, fertőzésgyanús személy esetén, ha szükséges olyan mentőautót küldenek, amelynek személyzetét megfelelő védőöltözék óvja a fertőzéstől. Ha a panaszok az alapellátás lehetőségei között orvosolhatók, és nem áll fenn láz vagy más koronavírusos tünet, akkor az ügyelő orvos döntése szerint a beteget a lakásán, vagy az ügyeletre berendelve ellátják.

Kiskunfélegyháza nagyon szerencsés helyzetben van, mert – sok más várossal, településsel ellentétben – van felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet is. Az itt dolgozó munkatársak korrekt, lelkiismeretes munkát végeznek! Tudni kell azonban, hogy ez nem sürgősségi betegellátó osztály, nem is a háziorvosi rendelés meghosszabbítása, hanem egy háziorvosi szakemberekkel működő ambulancia. Itt a halasztást nem tűrő, de a háziorvosi kompetencia körébe tartozó panaszokat tudjuk ellátni, és például egy szívinfarktus-gyanús mellkasi fájdalom már nem tartozik ebbe a körbe. Egész egyszerűen azért, mert az ellátására nem adottak a feltételek, nincs szakképzett személyzet és technikai, műszeres felszerelés. Súlyos, életveszélyes esetekben a sürgősségi betegellátó osztályhoz kell haladéktalanul eljutnia a betegnek, ami a kecskeméti megyei kórházban van legközelebb.

Hadd mondjak még valamit: a láz csillapítása nem orvosi kompetencia, (aki egy okostelefon kezelésére képes, az lázat is tud csillapítani), annak eldöntése, hogy mi okozhatja a lázat, viszont igen. De ezt követően a csillapítást gyógyszeresen és konzervatív módszerekkel, például hidegvizes borogatással és hűtőfürdővel kell, otthon megoldani. Természetesen – ha szükséges – ebben az esetben is segítenek az ügyelet szakemberei telefonos tanácsadással.

– Mire hívná fel a lakosság figyelmét a sokszor ismételt biztonsági előírások – úgy mint a maszkviselés, biztonsági távolság betartásának fontossága – mellett?

– Még egyszer az orvossal való személyes találkozást megelőző telefonos, vagy online konzultáció nélkülözhetetlenségére, és arra, hogy az Egészségügyi Nonprofit Kft. intézményébe lázas beteget nem engedhetünk be! Ettől a kitételtől semmilyen körülmények között nem térünk el, ugyanis csak így tudjuk garantálni a félegyháziak – betegek és ott dolgozók – számára, hogy az Egészségközpont a járvány idején is biztonságos hely maradjon, és hosszú távon szolgálni tudja a lakosságot. Ennek fontosságát mindenkinek meg kell értenie!

(Dr. Patkós Róbert koronavírus-fertőzése miatt jelenleg otthonában, házi karanténban lábadozik. Betegként megélt tapasztalatairól egy másik interjúban beszél, amit hamarosan olvashatnak.)
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus