Egészségügy 2020. október 1. 16:00

A megelőzésben hisz a koronavírus-fertőzött Patkós doktor

A megelőzésben hisz a koronavírus-fertőzött Patkós doktor
Koronavírus-fertőzéssel otthonában lábadozik dr. Patkós Róbert félegyházi háziorvos, az Egészségközpont orvosigazgatója. Tünetei szerencsére már enyhültek, így telefonon keresztül meg tudta osztani velünk az elmúlt napok történéseit. „Ha ezzel tehetek azért, hogy a félegyháziak komolyan vegyék a koronavírus-járványt és a megelőzés fontosságát, akkor megéri beszélni róla” – fogalmazott.

Patkós doktort sokan ismerik Félegyházán, szigorú, következetes szakember hírében áll. Ezek a tulajdonságok különösen élesen jelennek meg a koronavírus-járvány idején, hiszen háziorvosi praxisa mellett a félegyházi Egészségközpont orvosszakmai vezetését is ellátja.

– Igyekszem példát mutatni úgy a rendelőintézetben, mint a magánéletemben: folyamatosan maszkot viselek, betartom a szabályokat. A családommal együtt szinte aszkéta módon élek a járvány idején: a munkahely és a lakás között közlekedek, egy-két bevásárlást leszámítva sehova nem megyek. Nincs szórakozóhely, étterem, mozi, a befizetett külföldi nyaralást visszamondtuk. 49 éves vagyok, rendszeresen szedem a Béres-cseppet, a C és D-vitamint, rendszeresen gyalogolok, kerékpározok. Az immunrendszerem nem volt komoly igénybevételnek kitéve, a magas vérnyomáson kívül nincs krónikus betegségem. Leszögezhetem, hogy minden tőlem telhetőt megtettem annak érdekében, hogy egészséges maradjak. Most mégis karanténban vagyok, és várom, hogy a már enyhülő tüneteim teljesen elmúljanak. Bizalomra ad okot az a tény a maszkviselésemmel és egyéb törekvésemmel kapcsolatosan, hogy a korábban a közvetlen környezetemben tartózkodó személyek közül senkinek nincs panasza... Remélem ez így is marad és megnyugodhatok, hogy nem kapta el tőlem senki...

– Mik voltak az első tünetek?

– Visszagondolva először csak azt éreztem, hogy fáradékonyabb vagyok, mint máskor, de ezt eleinte a túl sok elfoglaltságra fogtam, eszembe sem jutott, hogy elkaphatom a fertőzést, hiszen tudomásom szerint nem találkoztam COVID-os személlyel, illetve folyamatosan használom a védőeszközöket. Így telt el egy-két nap, amikor éjjel arra ébredtem, hogy nagyon rosszul érzem magam. Magas lázam volt, fájt a bőröm, és az összes létező porcikámat olyan fájdalom járta át, hogy alig bírtam mozogni. A 38-39 fokos lázamat 48 órán keresztül hiába próbáltam gyógyszeresen csillapítani, több alkalommal magamra engedtem a hidegvizet, így sikerült kordában tartani a lázamat. A fájdalomtól és a rossz közérzettől csak nyögni tudtam. Fájt minden hajszálam, homloktáji fejfájás és nagyon erős szemfájdalom gyötört. Ezt semmivel nem tudtam csillapítani. A panaszaim kizárólag akkor enyhültek, ha sikerült lentebb vinni a lázamat. 48 óra lázas állapot után egy hidegvizes tusolást követően már nem tért vissza a magas láz, csak kisebb hőemelkedéseim voltak még néhány órán át.

– Hogy van jelenleg?

– A szemfájdalom bár enyhült, de még mindig tart a bőrérzékenységgel és erőtlenséggel együtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az első tünetek után négy öt nappal újabb tünetek jelennek meg a koronavírus-fertőzött betegeknél. Nálam ez a szaglás és ízérzékelés elvesztése volt. Sajnos a látásom jelentősen romlott ez alatt a néhány nap alatt.  Mindenképpen azt gondolom, hogy nem kellene átélni ezeket a panaszokat a félegyházi embereknek! Annál is inkább, mert minden feltétel adott a városban ahhoz, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsük a betegek számát!

Az én esetem azért tanulságos, mert a mai napig nem tudom, hogy hogyan kaptam el a fertőzést. Valószínűleg olyan személytől, aki tünetmentes, COVID-fertőzött. Ezért rendkívül fontos, hogy kerüljük a tömeget, mindig hordjuk helyesen a maszkot, gyakran mossunk kezet, ne érjünk a kezünkkel szemünkhöz, arcunkhoz, orrfújást követően dobjuk ki a használt zsebkendőt és mossunk kezet is. Aki beteg maradjon otthon, kérjen telefonon segítséget háziorvosától, ne menjen dolgozni, iskolába, még ha egyéb fertőző betegségben szenved, akkor sem!

Én két negatív koronavírus-tesztet követően állhatok majd ismét munkába.

Tóth Timea


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus