Helyi hírek 2020. október 2. 16:00

A Zene Világnapján a Batthyányban

A Zene Világnapján a Batthyányban
– A világhírű hegedűművész , Yehudi Menuhin kezdeményezésére a UNESCO Nemzetközi Zenei Tanácsa október elsejét a zene világnapjává avatta. A felhívás mozgalmat szült, azóta e napon világszerte a legkülönfélébb helyszíneken, műfajokban, stílusokban csendül fel a muzsika. A zene körülölel bennünket! – Nagyné Mészáros Erika tanárnő e mondatokkal nyitotta az októbert az iskola hangszóróin keresztül.

– Ünnepi megemlékezésünk célja, hogy népszerűsítsük a zene szeretetét, élvezetét: azt, hogy milyen fantasztikus elénekelni egy népdalt, akár egy népdalcsokrot, kórusművet, illetve milyen nagy öröm hangszerjátékosként előadni 1-1 zeneszerző művét, vagy egy zenei együttes tagjaként hangversenyélménnyel megörvendeztetni a közönséget.

A zene ma is módot ad arra, hogy az emberek megértsék egymást a zene közös nyelvén. A zene őszinte érzéseket kelt mindannyiunkban. Kodály Zoltán szavaival: „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” – mondta köszöntőjében a tanárnő.

Ezt követően rendhagyó módon, a Batthyány Lajos Általános Iskola iskolarádióján keresztül hallhatták a tanulók azokat a népdalokat, amelyeket Kodály Zoltán az egész magyar lélek tükrének nevezett, benne a magyarság minden lelki élményével. A 7. z/II osztály tanulói többek között erdélyi népdalt és táncnótákat énekeltek, majd a megemlékezést a 250 éve született Ludvig von Beethoven utolsó, 9. (d-moll) szimfóniájának közismert témájának csengettyűátiratával zárták.

Fotó: batthyanysuli.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!