Helyi hírek 2020. október 6. 08:00

Körkérdés: Tartósít-e élelmiszert?

Körkérdés: Tartósít-e élelmiszert?
Lekvár, befőtt, savanyúság és egyéb vitamindús gyümölcsök, zöldségek és ételek is bekerülnek a spájzba a télre készülvén. A megkérdezettek többsége a házi befőzést pártolja, de ha nincs más, akkor a bolti is megteszi.

Révész Gyöngyi (44)

Szoktam befőzni, a hagyományos tartósítószereket részesítem előnyben. Szilvát, barackot, cseresznyét és meggyet rakok el télire. Ami megterem, abból lesz befőtt és lekvár. Külön a boltban és a piacon nem vásárolok hozzá gyümölcsöt. Azt látom, hogy újra kezd divatba jönni a házi tartósítás. Jobb, finomabb és nem utolsó sorban a spórolási szempontok is dominálnak. Még mindig gazdaságosabb, mint készen megvásárolni a boltban. Emellett a hazairól mégiscsak tudom, hogy hol termett, az egész család fogyasztja.
 


Szabó Györgyné (46)

Meggyet, illetve lecsót rakok el általában télire. A lecsóban sok a vitamin, a zöldség és nagyon szeretem. A gyümölcsöt boltban vásárolom és megválogatom a befőttnek valót. Nem mindegy, hogy melyiket vesszük meg. A házi befőtt íze jobb, mint a konzerveké. Szalicilt szoktam a tartósításhoz használni.
 


Rokolya Sándorné (62)

Mindig felkészülök a télre, befőttet és savanyúságot is elteszek a hidegebb időkre. Főként a hobbin megtermett alapanyagokat használom lehetőleg tartósítószer nélkül. A saját ízvilágom szerint rakom el már évek óta. A környezetemben egyre többen használnak divatos tartósítószereket. Én még a régi szalicilt pártolom, amit a gyógyszertárban szerzek be. Ezt használták korábban is, hosszú évtizedeken át. A sajátnak, a házinak természetesen jobb az íze, ezért is megéri a vesződés. Megeszem a boltit is, de a házi jobb.
 


Fülöp Szilvia (48)

Nagyon szeretjük a meggyes süteményt, ahhoz a meggyet a fáról leszedve és megmosva, majd egyből lefagyasztva teszem el semmilyen főzés nélkül. Nem kell hozzá se cukor, se tartósítószer és kiengedést követően azonnal fel lehet használni. A hagyományos befőttben véleményem szerint túl sok cukor van, emiatt kevésbé fogyasztom, inkább a natúr dolgokban hiszek. Lekvárt általában édesanyám készít, tőle szoktam kapni. Az íze és az állaga is összehasonlíthatatlan a boltiéval. Az idősebb korosztály nagy része rak el befőttet, a középosztálynak már legfeljebb harmada. A fiatalok többsége még nem bíbelődik ezzel. Ők a kész és gyors termékeket fogyasztják jobban.

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!