Helyi hírek 2020. október 3. 14:00 Forrás: KEDD Stúdió

Naszreddin hodzsa meséi - videóval

Képgaléria
Megérkezett a legújabb magyar animációs sorozat,  a Naszreddin hodzsa meséi, amelynek főhőse Berecz András mesemondó hangján adja át nekünk az élet nagy igazságait.

Szellemesen állít tükröt az emberiség elé a legújabb magyar animációs sorozat, a Naszreddin hodzsa meséi. Főszereplője, nevettetve adja át nekünk az élet nagy igazságait. Történeteit évszázadok óta hallgatják, elbeszélései bejárták a világ minden táját. A szóbeli hagyományoktól az írott könyveken át Hodzsa történetei a KEDD Stúdió által most eljutottak a rajzfilmsorozatos változatig. A Naszreddin hodzsa meséi első, húsz epizódból álló évada szeptember közepétől nézhető már a Telekom tVOD-kínálatában.

Modernkori gegekkel szólítja meg a közönséget

Az 52 epizódból álló sorozat egy 13. században élt közel-keleti bölcs, Naszreddin hodzsa történeteit dolgozza fel, aki legendás eszével vált a török humor jelképévé. Rendezője és írója, Gerdelics Miklós Kúnos Ignác turkológus. A török hodzsa tréfái című gyűjteményét vette alapul, modern köntösbe öltöztetve a klasszikus török meséket. Az 1,5-2 perces történetek időtálló, univerzális üzenetet közvetítenek: a bolondos mester az abszurd humor nemzetközi nyelvén tanít a fortélyos gondolkodásra, szokásaink újraértelmezésére, ezáltal a keleti és a nyugati közönséget is megszólítja.

Az élelmes gondolkodás a magyar és a török mesehagyománynak is fontos eleme – magyarázza Gerdelics Miklós rendező. A hodzsa egyszerre bölcs és bolondos, akit az élet szeretete és élvezete vezérel: mindene a gyermekien őszinte kíváncsiság és a túlzott komolyságot megkérdőjelező tréfa. Gyermeki magatartására ugyanakkor rá is játszik, csavaros észjárását leplezve, amellyel a többi szereplőt és a nézőket is tanítja. Erre utal a sorozat szlogenje is: Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek. 

A humoros attitűdnek köszönhetően az epizódok önmagukban, háttértudás nélkül is működnek, így a gyermekek és a felnőttek számára is egyaránt szórakoztatóak lesznek. A meg nem nevezett karakterek és helységnevek valamint a modernkori gegek által bárki könnyedén azonosulhat a szereplőkkel, a legelső epizódban például a hodzsa meghódítja a közösségi médiát, máskor repülőgéppel ered egy sas nyomába.


Szamarát háttal megülve hódítja meg a magyarokat a hodzsa

A Naszreddin hodzsa meséiben más szereplők is feltűnnek. A legtöbben a hodzsánál földhözragadtabbak, és próbálják őt átverni, de mindig bebizonyosodik, hogy nem a nyúl viszi a puskát. A legfontosabb visszatérő karakterek Naszreddin kissé házsártos felesége, aki anyaként gondoskodik kótyagos férjéről, a község dölyfös elöljárója, aki egyszerre barátja és feljebbvalója a hodzsának, vagy akár a kicsinyes, irigy szomszédja, akit hősünk mindig kicselez. A hodzsa egyetlen igaz cimborája híres, bolondos szamara, akinek hátán hátrafelé ülve vált világszerte ismert karakterré Naszreddin.

Naszreddin egy lépéssel előttünk jár

A csattanós történetek mesélője Berecz András mesemondó, aki már korábban is foglalkozott Naszreddin hodzsa tanmeséivel. – Naszreddin egy titokzatos figura, aki kevésbé kiszámítható, mint mondjuk Háry János vagy Csalóka Péter, hanem önmaga ellentéte is tud lenni. Néha az ember elbizonytalanodik, hogy ugyanaz a karakter-e – mondja Berecz András, aki gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlja a sorozatot. – Az embereknek tetszik Naszreddin gondolkodása, szeretik, hogy előttük jár – teszi hozzá a mesélő.


KEDD Stúdió műhelyében készült sorozat animátorai Gerdelics Miklós és Fazakas Kinga, producere az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza, zenéjét pedig a török Turku népzenekar szerezte.
 

Kövessen minket a Facebookon is!