Helyi hírek 2020. október 11. 12:00

Titkok a levéltárból – A polgári fiúiskoláról

Titkok a levéltárból – A polgári fiúiskoláról
Az elemi iskolára épülő, a mai általános iskola felső tagozatának megfelelő négyosztályos polgári iskola a második világháború előtt általában nem koedukáltan működött. Kiskunfélegyháza városa a lányok részére már korábban, 1895-ben, a fiúk részére pedig 1926-ban nyitott polgári iskolát. Ez az oktatási intézmény amellett, hogy általános műveltséget adott, a gyakorlati életre és a középiskolai tanulmányokra egyaránt előkészítette a diákokat.

A polgári fiúiskola kezdetben nem kapott önálló épületet, hanem a mai Béke téren több más iskolatípussal (iparos- és kereskedő tanonciskolával, állami gazdasági népiskolával stb.) egy épületben működött. A polgári fiúiskola iránti nagy érdeklődést mutatja, hogy már 1934-től párhuzamosítani kellett az osztályokat. A helyszűke azonban egyre tarthatatlanabb állapotokat eredményezett, ezért a város új iskolaépület emelését határozta el. A képviselőtestület a munkálatokra 100.000 pengőt szavazott meg, a szóba jöhető tíz telek közül pedig végül a Kossuth utca északi oldalán lévő, a Fürdő előtti területet választotta. Az új iskola építéséhez 1938 augusztusában fogtak hozzá, és már egy év múlva birtokukba is vehették a tanárok, illetve a tanulók a kétemeletes, nagy tornateremmel rendelkező, akkori szempontból minden igényt kielégítő, modern iskolaépületet. Az 1938-as Szent István emlékév tiszteletére az intézmény – minisztériumi engedéllyel – felvette első királyunk nevét, és ettől kezdve Szent István Polgári Fiúiskola néven működött.

A második világháború után a polgári iskolákat felmenő rendszerben meg kellett szüntetni, és nyolcosztályos általános iskolává kellett őket átalakítani. Az intézmény egy ideig még Állami Szent István Általános Iskola néven létezett, majd 1949-től Petőfi Sándor Általános Iskola lett. A 20. század második felében a Petőfi iskola folyamatosan magas színvonalú oktató és nevelő munkát végzett. A 2000-es évek elején azonban a város – gazdasági megfontolásokból – iskola-összevonásokra kényszerült. A Petőfi iskola egy ideig a Batthyány Lajos Általános Iskolával és a Zeneiskolával közös igazgatás alá került. Az önállóság fokozatos elvesztésével a Petőfi iskola épülete is megürült, az intézmény jogutódja a Batthyány Lajos Általános Iskola lett. Néhány év elteltével az egykor polgári fiúiskola épületét újra oktatási célokra vették igénybe, jelenleg a Waldorf intézmény működik falai között.

Ónodi Márta

 

Kövessen minket a Facebookon is!