Helyi hírek 2020. október 7. 07:15

A fiatalok és az önkormányzat közösen keresik a skate-park megvalósításának lehetőségét

Képgaléria
A fiatalok és az önkormányzat közösen keresik a skate-park megvalósításának lehetőségét
Töretlenül hisznek a félegyházi skate-park megvalósításának lehetőségében az ügyben érintett fiatalok. Ennek érdekében folytatják az aláírásgyűjtést október 7-én, szerdán 15 órától a Béke-téren.

A skate-park olyan pálya, ahol a különböző extrém sportok kedvelői – például a gördeszkások, a görkorcsolyások, a BMX-esek, a Mountain Bike-osok és a rollerezők – szabad gyakorlataikat végezhetik.  

Előzményként ismert, hogy az új közterülethasználati rendelet tiltja és szankcionálja a közterület – ez esetben a Béke tér – nem rendeltetésszerű használatát, és a megújult főtér burkolatában, lépcsőjében, feljáróiban kárt okozó ellen szabálysértési eljárás indul. Emiatt fogott össze a kiskunfélegyházi extrémsport-társadalom és hívták találkozóra október 3-án, szombaton az érintetteket.

– 120 aláírás gyűlt össze ez alkalommal – mondta el lapunknak Dobos István szervező. Hozzátette: nagyon jó hangulatú esemény volt, a sajátkezűleg készített rámpa is nagyon nagy sikert aratott. Egészen estig gyakoroltak rajta a fiatalok.

Egy petíciót szeretnének benyújtani Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának, amelyben kérik, hogy létesítsenek a városban egy skate-parkot, ahol lehetőségük van hódolni az általuk kedvelt sportágnak. Mivel a már említett rendelet miatt a főtérről kiszorulnak, és egyelőre a Vasas-pályára tervezett létesítmény megvalósításának sincs realitása, még több aláírást szeretnének összegyűjteni és a dokumentumokkal egy írásbeli kérvényt benyújtani az önkormányzathoz a skate-park megvalósítását kérve. Az október 7-i, főtéri aláírásgyűjtésen a szimpatizánsok mellett azokat is szeretnék megszólítani, akik ellenzik, hogy a sportolók a főtéren gyakoroljanak. Hiszen ez is amellett szól, hogy egy erre a célra létesített parkban űzhessék szenvedélyüket, és ne szoruljanak a közterületekre.

– Nyitott kapukat döngetnek a fiatalok – szögezte le az üggyel kapcsolatban dr. Faragó Zsolt jegyző, aki éppen ma, az aláírásgyűjtés napján fogadja kollégáival közösen az extrém sportolók képviseletében érkező fiatalokat.

A jegyző elmondta, hogy a városvezetés az aláírásgyűjtéstől függetlenül is elfogadja és méltányolja az igényt. Ezt támasztja alá az a tény, hogy már egy 2015-ben elnyert projektbe betervezték a Vasas pályán megépíteni kívánt 800 négyzetméteres ugrató pályát, aminek megvalósítására több tízmillió forintot tartalmazott is a pályázat. Sajnos azonban volt olyan időszak, amikor a támogató szervezet ezt a projektelemet kivetette. Így bár terv szinten létezik a félegyházi skate-park, a megvalósítása évek óta várat magára. Abban Faragó Zsolt biztos, hogy a létesítmény meg fog épülni, a mikorra vonatkozó bármilyen ígéret viszont felelőtlenség volna jelen helyzetben az önkormányzat részéről – fogalmazott.

A jegyző emlékeztetett arra, hogy ez az igény nem régen merült fel ilyen élesen Félegyházán, mégpedig azért, mert elkészült a város gyönyörű főtere. A közkincs megvédése érdekében a rongálókkal szemben szigorúan eljáró közterülethasználati rendeletet fogadott el nemrégiben a képviselő-testület. Ennek létjogosultságát azok a fiatalok is elfogadják, akik a kezdeményezés élére álltak.

–  Ezzel a lépéssel természetesen nem az a célunk, hogy elüldözzük a gyerekeket a főtérről, de vannak néhányan, akik mindenféle kérést, intelmet figyelmen kívül hagyva tudatosan rongálják a közös értéket. Ez a magatartás nem tolerálható! Szeretnénk, ha Félegyházán mindenki jól érezné magát, és kedvére tölthetné el szabadidejét. Az is, akinek egy kellemes és biztonságos főtéri séta a vágya, és az is, aki rámpákon szeretne gördeszkával ugratni… Ezért is keressük a közösen elfogadható megoldást a fiatalok partnereként. Azt azonban tudomásul kell venni, hogy egyik percről a másikra nem tudunk megoldani sokmilliós projekteket. Ez még a koronavírussal nem terhelt „békeidőben” sem menne. Bízom abban, hogy a tárgyalás eredményes lesz, és találunk olyan helyet a városban, ahol az extrém sportok hívei a végleges megoldást jelentő skate-park megvalósulásáig is biztonságosan és méltó körülmények között edzhetnek.

Z. A. – T. T.


Fotó: Barta Dávid
 

Kövessen minket a Facebookon is!