Helyi hírek 2020. október 7. 15:00

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte a büszke dédi

Képgaléria
Kilencvenedik születésnapját ünnepelte a büszke dédi
A kilencven éves Kis Mihálynét, Anna nénit a város nevében köszöntötte születésnapja alkalmából Balla László alpolgármester és Gyenes Attila, a körzet önkormányzati képviselője. Pannika néni lányával közösen derűsen fogadta a látogatókat, és szívesen beszélgetett velük mindennapjaikról, életútjáról.

Pannika néni élete első 75 évét Jászszentlászlón élte. Szegény földműves család gyermekeként nem volt lehetősége továbbtanulásra. Ezért tanult szakmája sem lett. Szorgalmának és ügyességének köszönhetően sajátította el a varrás mesterségét. Addig fejlesztette ebbéli képességét, hogy a Kiskunfélegyházi Háziipari Szövetkezet bedolgozó varrónője lett, és innen is ment nyugdíjba. Mindeközben a mezőgazdasági tevékenységektől sem tudott elszakadni. Vasutas, majd olajtöltő munkát végző férjével együtt szépen művelt kertjük volt a kétkezi munkával igényesen felépített házuk mellett. A csodálatos virágokkal tarkított előkertjükért még elismerő oklevelet is kapott Jászszentlászló polgármesterétől. Ma is szívesen gondozza a lépcsőház előtti kis virágoskertet, habár ő azt mondja, jövőre már meghagyja másnak ezt a munkát.

Férjével egyetértésben egyetlen leánygyermeküknek jobb sorsot szántak, ezért ösztönözték a továbbtanulásra. Ennek köszönhetően lányuk a bővebb család első diplomát szerzett gyermeke, aki pedagógusként Kiskunfélegyházára került.

Férje 2004-ben elhalálozott. Ekkor határozott úgy, hogy eladja a jászszentlászlói házat és Félegyházára költözik. Pannika néni most a város Kossuth utcai családias társasházának földszinti lakásában éli mindennapjait, nagy egyetértésben a lépcsőház lakóival. Nagyon sokat beszélget a környékbeli lakókkal is, mert amikor csak teheti, lent sétálgat a ház előtt. Mindennap felpattan a szobakerékpárjára is, mert annak idején mindenhová biciklivel járt a faluban. Itt a városban azonban már úgy gondolja nem neki való a biciklizés. Varrógépe az ablak előtti kisasztalnál – mint egy féltett kincs – letakarva várja, hogy újra használatba vegyék. Pannika néninek azonban már nem tökéletes a látása, pedig nagyon szívesen varrogatna még.

A lánya gyakran látogatja, aki az ápoló tevékenységet is ellátja. Unokái és családjuk nem a városban élnek, így csak ritkán tudnak jönni, de fényképeikkel tele van a nagyszoba vitrines szekrénye. Bármikor oda vetődik pillantása, melegség tölti el szívét. Büszke a kutató munkát végző unokáira és a gyorsan növekvő dédunokáira is, vagyis az egész családra.

 

Kövessen minket a Facebookon is!