• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Sportkönyvtárat avatnak és a 70 évvel ezelőtti válogatott meccsre emlékeznek a sportcsarnokban
Sport 2020. október 10. 18:00

Sportkönyvtárat avatnak és a 70 évvel ezelőtti válogatott meccsre emlékeznek a sportcsarnokban

Sportkönyvtárat avatnak és a 70 évvel ezelőtti válogatott meccsre emlékeznek a sportcsarnokban
Két fontos esemény lesz a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnokban október 18-án, 13.45-kor. A sportkönyvtár megnyitójára kerül sor, valamint egy megemlékezésre egy 70 évvel ezelőtti futballmérkőzésről, ahol a magyar labdarúgó-válogatott és a Kiskunfélegyházi Szövetkezeti Labdarúgó Klub csapott össze.

– Időről időre azon dolgozunk, hogy újdonságokkal szolgálhassunk a sportcsarnok életében – mondta Iványi Ferenc, programiroda vezető. Ilyen újdonság lesz ez az országban egyedülálló létesítmény is: egy sportkönyvtár, ami a sportcsarnokban áll majd az érdeklődők rendelkezésére. A könyvtár adományokból valósult meg, hiszen a sportszövetségek, a lakosság önzetlen felajánlásai eredményeként 1000 kötetnél is több áll majd a sport iránt érdeklődő olvasók szolgálatába. A könyvtár nem kölcsönző jellegű lesz, tehát elvitelre nincs lehetőség. Sokkal inkább egy kulturális helyiség lesz, ahol akár a gyermekére váró szülő, vagy az edzésre váró diák olvashat, tanulhat. A sportágak között válogathatnak többek között a vitorlázás, galambászat, atlétika, vívás, birkózás, ökölvívás, labdarúgás, kosárlabda témákban. Nagy hálával tartoznak a Magyar Olimpiai Bizottság és Akadémiának, hiszen több általuk felajánlott könyv is helyet kapott a félegyházi sportkönyvtárban. Iványi Ferenc, programiroda-vezető és Simon Zoltán sportszervező menedzser célja, hogy a város kulturális életének egyik állomása legyen a sportcsarnok. Köszönetüket fejezik ki a Kiskun Múzeumnak, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárnak, a lakosságnak, hogy segítségükkel hozzájárultak a könyvtár megvalósításához.
 

Magyarország Kiskunfélegyházi SzTK                          Magyarország Magyarország
Horváth István
Dongó László
Lantos János
Kanyó János
Mészáros István
Herédi Imre
László József
Fejes József
Iványi Ferenc
Dinnyés László
SZABÓ III.
                            Grosics Gyula (46' Henni Géza)
                            Kovács II. József (60' Buzánszky Jenő)
                            Börzsei János
                            Lantos Mihály
                            Kovács I. Imre
                            Bányai Nándor
                            Sándor Károly (46' Budai II. László)
                            Kocsis Sándor
                            Palotás Péter (60' Hidegkuti Nándor)
                            Puskás Ferenc
                            Babolcsay György (46' Czibor Zoltán)
vezetőedző:
Polgár László
                            vezetőedző:
                            Sebes Gusztáv




Ugyanezen a napon egy különleges eseményre is emlékeznek a helyszínen. 70 évvel ezelőtt, 1950. október 18-án a magyar labdarúgó-válogatott először és máig utoljára járt Kiskunfélegyházán. Egy barátságos mérkőzésre került sor a Kiskunfélegyházi Szövetkezeti Labdarúgó Klubbal. A válogatott csapatkapitánya Puskás Ferenc volt, szövetségi kapitánya Sebes Gusztáv. Egy családi archívumból került elő két fotó, amelyet bemutatnak az ünnepségen. A fotókon a két csapat és a nézők láthatók, akik bár szerdai napra esett a meccs, mintegy 7000-en voltak jelen. A kiskunfélegyházi Juhász István tanár úr akkor 11 évesen részese volt ennek az eseménynek, emlékeit hallhatjuk majd a tolmácsolásában.

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Z. A.

Kövessen minket a Facebookon is!