Helyi hírek 2020. október 10. 17:00

Őszi immunerősítés sütőtökkel

Őszi immunerősítés sütőtökkel
Ha a dér megcsípi, akkor lesz igazán édes a sütőtök – mondták annak idején arról, hogy mikor érdemes először sütőtököt sütni. Dérnek még idén ősszel nem volt nyoma, viszont a félegyházi piacon már hozzá lehet jutni a finom csemegéhez. Kanyó Jánosné 150 forintért kínálja kilogrammonként a sütőtököt és biztosít felőle, hogy amelyiknek már száraz a csumája, annak jó édes íze van. 50 éve már, hogy a piacra jár árulni, a család növénytermesztéssel foglalkozik. Mosolyogva emlékszik vissza 6-7 évvel ezelőttre, amikor még jobban bírta az egészsége, és kemencében sült tökkel érkezett már korán reggel a piacra.

– Még meleg volt, amikor reggel hoztam a ládában – mondta. Fontos lenne, hogy minél többet fogyasszunk ebből a nagyon értékes tökféléből. Magas C-vitamin és antioxidáns tartalommal bír, immunerősítő és alacsony kalória tartalma mellett gyakorlatilag koleszterinmentes. Egy csészényi sütőtök fedezi a napi káliumbevitel 10, a magnézium 11 és a kalcium 7 százalékát. A kipréselt levét is érdemes fogyasztani, hiszen megfázás esetén gyógyítja a gyulladt nyálkahártyát és csökkenti az allergiás köhögést és tüsszögést is. Pakolásként a pattanásos bőr egyik ellenszere.



Az őszi étkezések alkalmával felhasználhatjuk köretalapanyagként, készíthetünk belőle pürét és a pitét is tölthetjük sütőtökkel. Nagyon hosszú a sütőtökkel harmonizáló fűszerek sora. Kiváló íz nyerhető, ha kakukkfűvel, sáfránnyal, vaníliával vagy fahéjjal ízesítjük. A felhasználás lehetősége végtelen, használjuk bátran.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!