Egészségügy 2020. október 9. 20:00

A Csanyi úti idősek otthonában is küzdenek a koronavírus-járvánnyal

A Csanyi úti idősek otthonában is küzdenek a koronavírus-járvánnyal
Eddig 44 ellátott és 11 dolgozó, vagy kontaktszemély PCR tesztje lett pozitív a kiskunfélegyházi Csanyi úti idősek otthonában. Az intézmény vezetése és dolgozói minden tőlük telhetőt megtesznek a koronavírus-járvány megfékezéséért. Ehhez a fizikailag és mentálisan megterhelő munkához számítanak a hozzátartozók empátiájára és együttműködésére – mondta el lapunknak Gálig Erzsébet intézményvezető.

A félegyházi bentlakásos intézményekben az országban az elsők között, a központi elrendelést megelőzve vezették be augusztus 29-én a látogatási és kijárási korlátozást. A tavaszi pozitív tapasztalatokra építettek amikor meghozták ezt a döntést, hiszen akkor sikerült az intézményen kívül tartani a vírust. Végül – az ország több idősotthonához hasonlóan – a félegyházi intézményben is megjelent a Covid 19.

– Mivel tudtuk, hogy most ősszel sokkal nagyobb a fertőzési arány, mint a tavasszal volt, időben megkezdtük a védekezést. Sajnálatos módon mégis bekerült a vírus a Csanyi úti bentlakásos intézménybe. Feltehetőleg egy tünetmentes konyhai dolgozó volt az első fertőzött. Ahogy ezt észleltük, azonnal teszteltük a dolgozókat és a lakókat is. Első körben 17, a kórházban 14, majd a napokban 13, tehát összesen 44 ellátottunknak lett pozitív a tesztje. Ezen kívül 78 dolgozót és kontaktszemélyt teszteltünk, közülük 11 fő lett pozitív eddig. Továbbra is folyamatosak a tesztelések és a legutóbbi eredmények még nem ismertek maradéktalanul. Ennek tükrében ez a szám változhat – tárta fel a jelenlegi helyzetet az intézményvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy a 44 pozitív ellátottból három 80 év feletti gondozott elhunyt (nekik egyéb alapbetegségük is volt), 40-en kórházban vannak, és az intézményben is látnak el Covidos beteget, amíg súlyos tünetek nem jelentkeznek.


– Hogyan zajlik most a munka az intézményben?

– A járvány megjelenésekor be kellett zárnunk a konyhát. Mivel a fertőzöttekkel kontaktban álló munkatársaknak is karantéba kellett vonulniuk, egyszerűen nem volt, aki dolgozzon. Rengeteg segítséget kaptunk a rendkívüli helyzet megoldásához az önkormányzattól, ahol egyetlen nap alatt átszervezték a munkatársak az étkeztetést. A leállított konyha munkáját átvette a bíróság melletti központi konyha, ahol nemcsak az intézmény, hanem az összes szociális ellátott számára főztek. Mivel a gépkocsivezetők közük is többen karanténba kerültek, az 500 adag ebéd kihordásába bekapcsolódtak a mezőőrök is. Mindenki erején felül dolgozott. Ennek a példaértékű összefogásnak köszönhetően egyetlen szociális ellátott sem maradt meleg étel nélkül. A folyamatos teszteléshez is szükség volt a város segítségére: az önkormányzat leszerződött két kórházi szakasszisztenssel, akik a minta levételét végezték, a tesztek Szegedre szállítása ugyancsak önkormányzati autóval és munkaerővel történt. A konyha a múlt hét óta újra működik, bár még nem teljes létszámmal. A karantén után ugyanis két negatív teszt szükséges, hogy felvehessék a munkát a dolgozók. Nagyon megnehezíti a dolgunkat, hogy sok munkaerő kiesett a rendszerből a kontaktkutatások következtében elrendelt karantén miatt is. Túlzás nélkül mondhatom, hogy emberfeletti munkával tudjuk ellátni a feladatainkat. Iszonyatosan nagy teher van a dolgozókon lelki és fizikai értelemben egyaránt.


– Egyáltalán: hogyan lehet egy idős-intézményben érvényesíteni a biztonságos érintkezés szabályait? Hiszen itt a testi kontaktus elkerülhetetlen és alapvetően szükséges. Nehéz elképzelni azt is, hogy egy demens beteggel meg tudják értetni mondjuk a biztonsági távolság betartásának fontosságát.

–  A dolgozók megfelelően el vannak látva védőruhával, nagy hangsúlyt fektetünk a higiéniás előírások betartására. A pozitív teszteredménnyel rendelkezők szoros megfigyelés alatt állnak, számukra izolációs szobát tartunk fenn, az egyágyas szobában élők pedig a saját környezetükben maradnak. Rendszeres a testhőmérséklet-mérés, magasabb láz, gyengeség esetén kórházba küldjük a beteget. Mi egy idősotthon, és nem egészségügyi intézmény vagyunk, súlyosabb állapotú beteg ellátásához nem tudunk biztonságos hátteret nyújtani, ezért kénytelenek vagyunk őket kórházba utalni. A nem fertőzött lakókat is arra kérjük, hogy mindenki maradjon a szobájában. Ezt a demensrészlegen nehéz megvalósítani, nem véletlen, hogy onnan van a legtöbb fertőzött.


– Mit tudnak a kórházban ápolt betegekről?

– Úgy tudjuk, hogy van, akinek már két tesztje negatív lett, de egyikük egészségi állapota sem olyan még, hogy vissza lehessen helyezni az intézménybe.

– Mit üzenne ezen a fórumon keresztül az aggódó hozzátartozóknak?

– Mindenekelőtt azt, hogy ami emberileg és szakmailag lehetséges, azt mi megtesszük a lakóink biztonságáért, a járvány megfékezéséért. Az ÁNTSZ néhány hete tartott ellenőrzést, és mindent rendben talált. Folyamatos kapcsolatban vagyok a fenntartóval, a népegészségügyi osztály dolgozóival, az intézmény orvosával. Minden létező segítséget megkapunk az önkormányzattól és a városi kórháztól is. A helyzetünk mégis nehéz, mert a karanténszabályok miatt csökkentett létszámban tudunk csak dolgozni. Minden kollégám emberfeletti teljesítményt nyújt, mégis látszik – mint az ország több más hasonló intézményében is –, hogy az emberfeletti teljesítény sokszor kevés.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus