Helyi hírek 2020. október 20. 08:00

Körkérdés: Mivel fűt a télen?

Körkérdés: Mivel fűt a télen?
Manapság többféle fűtési mód létezik. Akad, aki a hagyományos fatüzelésre esküszik, míg más a gázfűtést, vagy éppen az elektromos fűtést részesíti előnyben. Mindnek lehet előnye és hátránya is.

Tóth Péter (40)

– Nálunk nincsen gáz, emiatt végül elektromos fűtés mellett döntöttünk. Hőpaneleket szereltettünk fel, ami Norvégiában nagyon elterjedt fűtési mód. Úgy néznek ki, mint a radiátorok, a hideg levegőt melegítik fel áramlás útján. A hőmérséklet és a fűtés programozható, wifin keresztül irányítható. Karbantartást nem igényel, csak a megfelelő elektromos hálózat kiépítése kell hozzá. Láttam már máshol is hasonlót, de nem annyira elterjedt Magyarországon. A hőszivattyús megoldás drágább, de ez sem olcsó. A gáz kiváltásával alternatív megoldásként használjuk.
 



Somodi Mária Terézia (54)

– Tanyán lakunk, így már elkezdtük a felkészülést a télre. Megvettük a tűzrevalót. Fával fűtünk, kályhával tüzelünk. Felénk más megoldás nem igazán van, a környéken nagyrészt mindenki fával fűt. Száraz akácfát szereztünk be és bízunk benne, hogy kitart tavaszig.
 



Simon Zoltán (43)

– Jelenleg lakásban élünk és gázkonvektorral fűtünk. Évente egyszer átnézetjük a fűtőtesteket. Érdemes kitisztíttatni, nehogy problémát okozzon. A gázt és az elektromos fűtést használják a legtöbben a városban, illetve a külterületen is egyre nagyobb teret nyernek az alternatív fűtési módok. A napelemes rendszert kipróbálnám, illetve a klímafűtést is jónak találom. Hőérzet szempontjából talán a vegyes tüzelés a legjobb. A fának jobb a hőhatása, mint a gáznak.
 



Huszti Fanni (24)

– Lakótelepen lakom, ahol távfűtés van. Sok fűtési módot kipróbáltam már, de a fát tartom a legjobbnak, hamarabb befűti a teret. A távfűtés kényelmi szempontból annak jó, aki nem szeret begyújtani. A vegyes tüzeléssel foglalkozni kell, tehát megvan mindegyiknek az előnye, illetve a hátránya. Azt gondolom, hogy hideg telünk lesz, ezért érdemes alaposan felkészülni. Be kell szerezni a megfelelő mennyiségű tüzelőanyagot.

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!