Helyi hírek 2020. október 12. 12:00

Ökofalu lehet Bugacpusztaháza

Képgaléria
Ökofalu lehet Bugacpusztaháza
A természetközeli szennyvíztisztítás ügyének egyik leghitelesebb képviselője lett nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is Bugacpusztaháza a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat ötlete nyomán, a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács segítségével megvalósított mintaprojektjével. A gyökerek és hagyományok nélküli, az agglomerációs rendszerből kifelejtett aprócska település ügyesen kovácsolt előnyt a hátrányból.

Az egy éve működő gyökérzónás szennyvíztisztítójuk tapasztalatait – amelyet az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér udvarán hoztak létre – kis- és nagytelepülések kísérik figyelemmel, bel- és külföldről egyaránt. A mintaprojekt egyrészt alternatívát mutat a homokhátság elsivatagosodásának enyhítésére, másrészt egy ökofalu megteremtéséhez vezető úton indította el a 260 lélekszámú települést. Bugacpusztaháza ezzel nemcsak sajátos arculatot nyer, de közösségépítő erőt is kovácsolhat a korunk számos környezetvédelmi kérdésére lehetséges választ adó kezdeményezésből. Ezt bizonyította az október 9-ére, péntekre meghirdetett közösségi nap sikere is, ahová több térségbeli település polgármesterei, munkatársai jöttek el, hogy kétkezi munkájukkal közösen tegyék le a születendő ökojátszótér alapjait. Ahogy Rideg László megyei közgyűlési elnök fogalmazott az eseményen, ez egy követésre érdemes minta, amit érdemes másik településeken is folytatni. A közgyűlés elnöke úttörő szerepet szán Bugacpusztaházának az ökofalu létrehozása felé vezető, másoknak is utat mutató folyamatban.

Kerekes László Zoltán a közösségi programot megelőzően a település múltjáról és az egész lakosságra kiterjedő ökológiai rendszer kiépítésére vonatkozó tervek megszületéséről beszélt. Elmondta, hogy Bugacpusztaházát 1989-ben hozták létre, s mivel a Városföldi Állami Gazdaság köré épült, ez sokáig be is határolta lehetőségeit. A fejlődés 2014-ig minimális volt, amikor a képviselő-testület úgy döntött, hogy megváltoztatja a falu fejlődési trendjeit, és kiutat keres abból az állóvízből, amely egyenes út az elöregedés felé. Áttörést a megyei önkormányzat megkeresése hozott egy természetközeli szennyvíztisztító létrehozásával megszülető mintaprojektre, ami tavaly ősz óta működik, és új alapokra helyezte a falu további fejlődését.

– Évek óta tapasztaljuk magunk is, hogy az időjárás szélsőségessé válik, a kútjaink kiszáradnak. Jelenleg örülünk, ha 50 méter mélységben találunk vizet. Muszáj összefogni a környék, a megye településeivel a mindannyiunk jövőjét jelentő klímavédelem érdekében. Ez a mai közösségi napnak is a legfőbb üzenete.

A vendégek nemcsak megtekinthették a természetközeli szennyvíztisztítót a leendő játszótér szomszédságában, de a kivitelező cég, a Hidro-Consulting Kft. képviseletében jelenlévő Molnár Tamás tolmácsolásában a technológiával is megismerkedhettek. A szennyvíz négy „művön”, azaz kavicsos gyűjtőterületen folyik át egy medencébe, vegyszer és komolyabb gépészet felhasználása nélkül, szaghatásoktól mentesen megtisztítva azt. A nád, sás és egyéb vízinövények gyökérzónáján áthaladva az ott található baktériumok lebontják a szennyvízben található szervesanyagokat és más szennyeződéseket. A víz elsőként egy utótisztító tóba, majd szikkasztómezőre és végül a talajba kerül. Ehhez hasonló, csak kisebb rendszereket építenek majd a bugacpusztaházi családi házaknál is.

A szakember azt is elmondta, hogy néhány héten belül az esővíz gyűjtésével egészítik ki a rendszert az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér épületében keletkezett szürke és fekete szennyvíz szétválasztásával együtt. Így a WC-lehúzásnál és a kézmosásnál keletkezett vizet a tetőfelületről lefolyó és összegyűjtött csapadékkal külön tározóban fogják összegyűjteni, amit tisztítás után újrahasznosítanak WC lehúzásra. Az összes víztisztítás után helyben marad, a mikroklimatikus viszonyokat javítva.

Kerekes László Zoltán polgármester arról is beszélt, hogy Bugacpusztaháza egy tévedés következtében egyszerűen kimaradt az agglomerációs rendszerből, így esélye sincs a csatornázásra. A természetközeli szennyvíztisztítás ezért létkérdés a település számára, amit a megyei önkormányzat felvetésére, a Homokhátsági Regionális Fejlesztési Tanács segítségével valósítottak meg. Jelenleg pedig már azt tervezik, hogy lakossági hozzájárulás nélkül az összes háztartás számára kiépítenek egy-egy kisebb rendszert. Erre a pályázatot már beadták. Ez viszont csak az egyik eleme lesz az úgynevezett ökofaluprogramnak, amihez egy minősítési rendszer is tartozik a szelektív hulladékgyűjtés, az esővíz-hasznosítás, a komposztálás, az energiatakarékosság és a lakossági szennyvízkezelés mérhetővé tételét lehetővé téve. A megvalósításhoz szükséges forrást pályázati úton próbálják előteremteni a megyei önkormányzattal közösen.

A pénteki projektbemutatón a település civil aktivistái, a megyei településvezetők és munkatársaik közösségi munkájukkal is hozzájárultak az ökofaluprogram indulásához, egy ökojátszótér építését kezdték meg. Az új játszótéren lesznek majd okospadok és digitális információs táblák is. Ezek napelemes speciális számítógépek, amelyek közül az egyik a gyerekek környezettudatos nevelését, míg a másik a lakosság általános tájékoztatását szolgálja majd, kiváltva ezzel a helyi újság kinyomtatását.

 

Kövessen minket a Facebookon is!