Helyi hírek 2014. szeptember 26. 14:10

Itthon vagy, Magyarország szeretlek!

Itthon vagy, Magyarország szeretlek!
Bács-Kiskun megye több települése is kapcsolódott a a Szent Mihály napi országos „Itthon vagy, Magyarország szeretlek” programsorozathoz. Szombaton Kecskeméten a helyszínek között különleges, muzeális Ikarusz buszokkal vándorolhatnak a látogatók.





Az országos eseményekhez kapcsolódóan rendezik meg szombaton a második Mihály-napi forgatagot Kiskunfélegyházán a Kiskun Múzeumban. A hagyományőrző rendezvény délelőtt 10 órakor vásárnyitással kezdődik. A mesterségek udvarában a borász, fazekas, kovács és méhész mesterségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A nap folyamán lesz szentmise, tárogató muzsika, vidám mesék, lópatkolás, múzeumi barangoló, népi játékok, Szeretlek Kiskunfélegyháza vetélkedő, táncház, viseletbemutató, népzenei sokadalom, és tűzzsonglőr bemutató. A forgatag pásztortűzgyujtással zárul.
 

Szabadszállás

Az új vásártéren szervez programokat szombaton a József Attila Közösségi Ház, csatlakozva a Szeretlek Magyarország! országos programsorozathoz. Versenyt is hirdetnek: lesz birkafőzés, keresik Szabadszállás legszebb és legviccesebb madárijesztőjét, továbbá díjazzák azt a hobbikertészt vagy termelőt, akinél a legnagyobb takarmánytök termett az idén. Eredményhirdetés: 18 órakor. Programok 13 óra Birkafőző verseny kezdete 14 óra kézműves programok, mászófal 17 óra gasztronómiai verseny zsűrizése 19 óra Fellépő: Bogi 19. 30 óra Tarány Tamás 20 óra Tűzzsonglórök 20.30 Tűzgyújtás


Tasson szeptember 27-én 15 órakor avatják fel az Életfa Emlékoszlopot a Széchenyi utcában, a Galambház mellett. 16 órakor ifj. Horváth Attila tart előadást „100 éve tört ki az I. világháború” címmel a Faluházban, majd 18 órától történelmi, kulturális vetélkedőt rendeznek ugyanitt. 20.30-kor gyújtják meg a Szent-Mihály napi tábortüzet a Piactéren.


Kecskeméten a Szent Mihály napi országos „Itthon vagy, Magyarország szeretlek” programsorozathoz kapcsolódva, szeptember 27-én, szombaton a Tárt Kapuk rendezvény keretében 12 helyszín csalogatja az ingyenes belépésen felül tárlatvezetésekkel, foglalkozásokkal, multikulturális eseményekkel a látogatókat.

Programok sokasága vár mindenkit a Bozsó Gyűjteményben, a Cifrapalotában, a Kápolna Galériában, a Katona József Emlékházban, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban, a Leskowsky Hangszergyűjteményben, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményében, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban, a Népi Iparművészeti Gyűjteményben, az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményben, valamint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelyben.

A helyszínek között különleges, muzeális Ikarusz buszokkal vándorolhatnak a látogatók, ezek a buszok 10 és 18 óra között a Piszekút térről indulnak, ingyenesek, és regisztrálni sem kell rájuk. Emellett a régi járművek szerelmesei idegenvezetéssel gyönyörködhetnek Kecskemét nevezetességeiben. A 11 órakor induló járaton a város fejlesztési terveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A városnéző autóbuszokra előzetes regisztráció szükséges péntek délután 16 óráig a Tourinform Irodában.

A kecskemétieket és az ide látogatókat három helyszínen – Bozsó Gyűjtemény, Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely – várja a Kecske is, káposzta is elnevezésű, különleges gasztroprogram is. A romantikus múzeumudvarokon Kecskemét nevéhez, hagyományaihoz kapcsolódó kóstolón ízlelhetik meg a kecskeételeket, a kecskeméti baracklekváros pitét, mellette pedig a város borát, kézműves sört, bodzaszörpöt. A kóstoló adagok ára 300-500 forint között lesz. A hagyományokhoz híven, este 20.30 perckor – az országos tűzgyújtáshoz csatlakozva - a Kossuth téren is fellobban a Szent Mihály napi őrtűz.

Regisztráció a városnéző buszokra: személyesen a Tourinform Irodában, a Városháza sarkán (Kossuth tér 1.), e-mail: [email protected], telefon: 76/481-065. A kecskeméti rendezvénynek külön Facebook-oldalt hoztak létre a szervezők, ahol minden fontos információ olvasható.


A Magyarország szeretlek programsorozathoz csatlakozott Kiskőrös is. Programok 2014. szeptember 27. 10.00-15.00 A Petőfi Sándor Városi Könyvtárban ingyenesen megtekinthető az egyedülálló, mára részletesen feldolgozott idegen nyelvű Petőfi-gyűjtemény 10.00-15.00 A Petőfi Sándor Művelődési Központban ingyenesen megtekinthető lesz Simonné Dulai Mária természetfestő „A KISKŐRÖSI TURJÁNOS KINCSEI KAVICSOKON” című kiállítás, valamint a KŐRÖS-KÖRÜL MŰVÉSZETÉRT EGYESÜLET tagjainak kiállítása 10.00-17.00 „Így szeretlek!” aszfaltfestés a Hazaszeretet jegyében a Petőfi téren 13.00-14.45 „Kiskőrös, szeretlek!”- helytörténeti vetélkedő a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Szabadidő parkban a következő ingyenes programok várják az érdeklődőket.

12.00-tól INGYENES UGRÁLÓVÁR a kisgyermekek részére 12.00 – 18.00 Káposzta Lajos és hagyományőrző íjászai 14.00 – 18.00 Ingyenes újbor, must és ivólé kóstolás 15.00 – 16.00 Kabolo Mozgásművészeti Műhely Kft. táncos előadása< 15.00 – 17.00 Kézműves foglalkozás 16.00 – 17.00 Kis Gyöngyi gyermekműsora 20.30 - Országos szinten összehangolt Szent Mihály napi tűzgyújtás a Szabadidő Parkban
 

Kövessen minket a Facebookon is!