Helyi hírek 2020. október 14. 15:30

Új ökológiai kertek és parkok Félegyházán

Képgaléria
Új ökológiai kertek és parkok Félegyházán
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár Zöld könyvtári esték című ismeretterjesztő sorozatának újabb előadása volt október 13-án, kedden. Új ökológiai parkok és kertek Félegyházán címmel, vetítettképes előadást tartott Nemcsok Márton okleveles tájépítészmérnök, a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda munkatársa. A házigazda Nagy Ágnes városi főkertész volt.

A tartalmas és interaktív előadás során az érdeklődők megismerhették a megújult városközpont tervezésének, kivitelezésének részleteit, a megjelent új növények tulajdonságait, telepítésének, fenntartásának módjait. Az előadó elmondta, hogy a munka kezdetekor egyedenként megvizsgálták a fákat, állapotukat felmérték. Fő célja volt a projektnek, hogy a helyi identitást erősítsék, szeressék a félegyháziak az új főteret, a parkokat, a játszótereket.

Nemcsok Márton ismertette, hogy a növények telepítése előtt meg kellett tisztítani a talajt, volt olyan hely, ahol 1 méter mélyen kellett beavatkozni. Nagyon fontos része volt a munkálatoknak az öntözőrendszer kiépítése, amelyről elmondható, hogy országos szinten is kuriózum. A rendszert technológiai víz táplálja, ami a termálfürdő hűtését szolgálta eddig is, viszont azt beleengedték a záportározóba. Most öntözési célokat szolgál a város egész területén.

A jelenlévők megtudhatták, hogy a városban megtalálható biodiverz növényfelületek itthon nem túl elterjedtek, külföldön ismertebb ez a módszer. Jellemző erre a fajgazdagság, így az ellenállóság is, jobban reagálnak a kártevőkre. Hátránya, hogy az első évben kézzel kell gazolni a zöldfelületet, ám amint összezár, onnan gyakorlatilag önfenntartóvá válnak. A növények társítása úgy történt, hogy minden évszakban legyen olyan, amelyik virágba borul, sőt még a téli hónapok is tartogatnak meglepetéseket .

A templomkertben megtalálható, holland platánfákról elmondta, hogy a terveik szerint úgynevezett kolostorkerti kerengők hangulatát idézik majd meg, amint összezár a lombkoronájuk évek múltával. Ezt folyamatos metszéssel segítik majd.

A Kossuth utcai platánfák tekintetében leszögezte, hogy a probléma nem szűnt meg, a fák nem egészségesek. 10-20 évet nyertek most, de jelenleg elmondható, hogy jót tett nekik a metszés és a folyamatos öntözés.

A jelenlévők több kérdésükre is választ kaptak, az előadássorozat várhatóan tavasszal folytatódik.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!