Helyi hírek 2020. október 16. 10:00 Forrás: Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság felhívása – Kerékpározz biztonságosan!

A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság felhívása – Kerékpározz biztonságosan!
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpárosok nem minden esetben ismerik, illetve tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat. A főbb szabálytalanságok közé tartozik, hogy sok kerékpáros kerékpárútként használja a gyalogosnak kijelölt járdát, amellyel veszélyeztetik a gyalogosokat és saját testi épségüket. Jellemző továbbá az is, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történő áthaladáskor nem szállnak le a járműről, és a járókelők között szlalomozva, őket veszélyeztetve kerékpároznak át a zebrán. Fontos hangsúlyozni, hogy a gépjárművezetők gyalogosokra, nem pedig tempósan haladó kerékpárosokra számítanak a zebrákhoz közelítve.

A balesetek megelőzése érdekében fontos, hogy a kerékpárosok is betartsák a közlekedési szabályokat, ezért Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét:

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Az úttesten folyó forgalom nagysága és összetétele nem befolyásolja az alkalmasságot, ezért bármennyire is nagynak tűnik a forgalom, az úttesten kell kerékpározni. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
     
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten és a járdán csak egy sorban szabad haladni.
     
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen – a KRESZ utasításának megfelelően – a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.


Tartsák be a szabályokat, ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt!

Balesetmentes közlekedést kíván a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság!

...hogy mindenki hazaérjen!
 

Kövessen minket a Facebookon is!