Gazdaság 2020. október 19. 10:00

Változnak az őstermelők adószabályai

Változnak az őstermelők adószabályai
Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei és kedvezőbben adózhatnak.

Miközben a KATA a tervek szerint úgy alakul át, hogy sokaknak az eddigieknél már sokkal kevésbé lesz vonzó adózási forma, előreláthatóan csökkennek az őstermelők és a családi gazdaságok adminisztrációs terhei, de még az adóterheik is.

Az erről szóló törvénytervezet értelmében – amelyet őszi ülésszakán tárgyalhat az Országgyűlés – három működési formát alakítanak ki: őstermelő, az őstermelő családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A módosítások hatására az őstermelőknél 2021-től nő az adómentesség értékhatára: nem terheli szja az őstermelői tevékenységet az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételig. Az őstermelő magasabb bevételi határig választhatja az átalányadózást: ez a jelenlegi 8 millió forintról az éves minimálbér 10-szeresére nő, ami az idei minimálbért alapul véve 19,3 millió forint.

Az új működési forma az őstermelő családi gazdasága a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával jön létre. Ebben a formában átalányadózást legfeljebb addig választhatnak, amíg a bevétel el nem éri a minimálbér negyvenszeresét, 2020-as adatokkal számolva ez 77,28 millió forint. A bevételi határokat a mindenkori minimálbérhez kötötték, mivel így nem kell évente új szabályozást alkalmazni.

A családi mezőgazdasági társaság minősítés a hozzátartozók által létrehozott mezőgazdasági gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé és ezzel megteremtik az alapját az agrár-generációváltás és a versenyképes növekedés ösztönzésének - írta
a napi.hu hírére hivatkozva a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat oldala. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!