Helyi hírek 2014. szeptember 26. 18:40 Forrás: baon.hu

Tanulóknak ingyenes az orvosi ellátás

Tanulóknak ingyenes az orvosi ellátás
A nappali tagozatos tanulói, hallgatói jogviszony időtartama alatt a diákok ingyenesen vehetik igénybe az orvosi ellátásokat.











Ha a diák nem szerepel az ingyenes orvosi ellátásra jogosultak között a társadalombiztosítási rendszerben, azaz „piros lámpát” kap az orvosnál, akkor a középiskolás iskolalátogatási igazolással, felsőfokú oktatási intézményben tanuló pedig a hallgatói jogviszony igazolásával fordulhat a Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervéhez.

Amennyiben a tanuló passzív féléves, azaz szünetel hallgatói jogviszonya, jogosult marad az ingyenes orvosi ellátásokra. Ha idén nyáron szűnt meg a tanulói, hallgatói jogviszony, akkor 2014. december 15-ig még alanyi jogon jár az ingyenes orvosi ellátás. Azoknak, akik tanulmányaik befejezése után nem találtak munkát, illetve nem tanultak tovább nappali tagozatos rendszerben, a diákigazolványuk érvényességét követő 46. naptól be kell jelentkezniük az adóhivatalhoz, és az egészségügyi ellátásra – járulékfizetés ellenében – jogosultságot kell szerezniük.

Bővebb felvilágosítás a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) érhető el, vagy a NAV Általános Tájékoztató Contact Centerén (06-40/42-42-42) keresztül, illetve az ügyfélszolgálatokon kérhető.
 

Kövessen minket a Facebookon is!