Egészségügy 2020. október 15. 12:30

Szegeden is alkalmazzák a leghatékonyabb magyar Covid-gyógyszert

Szegeden is alkalmazzák a leghatékonyabb magyar Covid-gyógyszert
Széleskörűen hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-fertőzés ellen. A nemzetközi kutatási adatok szerint ugyanis akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát, ami igen jelentős eredmény.

A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. A szert több magyarországi egészségügyi intézményben, így a Szegedi Tudományegyetemen is alkalmazzák – írta a Szegedi Tudományegyetem közleménye alapján a Délmagyar.

Első körben négy, orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmény – a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem –, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd a készítményt: ahhoz ugyanis, hogy széleskörben alkalmazható legyen hazánkban, még klinikai fázisokon kell keresztülmennie. Ennek tükrében a szert azok a fenti intézményekben kezelt betegek kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket, és középsúlyos vagy súlyos náluk a vírusfertőzés lefolyása. Az infúzióban beadandó gyógyszert kúraszerűen kell alkalmazni, mely 5-10 napig tart, csak egészségügyi intézményekben adható, lakossági forgalomba nem kerül.


Fotó: illusztráció, MTI – Árvai Károly
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus