Kultúra 2020. október 19. 12:00

Hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

Hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat
A Magyar Népmesék rajzfilmsorozattal gazdagodott a Hungarikumok gyűjteménye. A Hungarikum Bizottság lakiteleki ülésén döntött a Hungarikumok Gyűjteményének bővítéséről. A Magyar Értéktárba bekerült többek között Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére.

A Hungarikum Liget, azon belül is a Széchenyi terem adott otthont a Hungarikum Bizottság soron következő ülésének adta hírül a megyei hírportál. A bizottság tagjait Lezsák Sándor házigazda köszöntötte, majd pedig Madari Róbert, polgármester mutatta be a települést és szólt az önkormányzat fejlesztési terveiről. Ezt követően dr. Nagy István, agrárminiszter, a Hungarikum Bizottság elnöke emlékezett vissza a 33 éve, a lakiteleki rendszerváltó sátorban történt eseményekre. Úgy fogalmazott, hogy az ország nemzeti szellemi temploma volt a lakiteleki sátor, ahol olyan gondolatok, elhatározások születtek, amelyek mai is meghatározzák nemzetünket, kormányzásunk irányát.



A Hungarikum Bizottság elnöke ezt követően arról számolt be, hogy a Hungarikum pályázaton résztvevők közel 1 milliárd forint támogatást nyerhettek miután a kormány az eredeti kerethez plusz 800 millió forint többletforrást biztosított. A többletforrásnak köszönhetően a befogadott és formailag megfelelt 425 pályázatból 360 kapott támogatást. Többek között civil szervezetek, önkormányzatok, közművelődési intézmények, egyházi és jogi személyek, illetve külhoni szervezetek. A bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a most megígért többletforrást a kormány a következő években is beépíti a központi költségvetésbe, hozzájárulva ezzel a nemzeti identitást és összetartozást erősítő rendezvények, kiadványok megvalósulásához, a belföldi turizmus, turisztikai attrakciók erősítéséhez, ezáltal a gazdaság újraindításához.

Dr. Nagy István arról is beszélt, hogy idén a nemzeti összetartozás évében különösen nagy figyelemmel vannak a külhoni magyarság értékeit megőrző értéktárak iránt. – Azon dolgozunk, hogy nemzetünk egységét minél több területen helyreállítsuk, kitágítva a horizontot az egész Kárpát-medencére. Ehhez a munkához kapcsolódott szorosan az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság által támogatott, a Kossuth Rádióban naponta két percben elhangzott Hiszek egy hazában című műsor, amely a Kárpát-medencei magyarság kulturális, szellemi, tudományos sikereit mutatta be. Olyan tájakról, történelmi eseményekről, ételekről, italokról, épületekről hagyományokról adtunk ízelítőt, amelyek megadják nemzetünk alapjait – részletezte dr. Nagy István. A hungarikummá nyilvánított Magyar Népmesék rajzfilmsorozatról hírportálunknak elmondta, olyan értéket képvisel, amelyen generációk nőttek fel. Olyan örök igazságokat fogalmaz meg, amelyekre nagyon nagy szükség van. Ezek a mesék olyan alapot adnak, amelyre erkölcsi életünket, hagyományainkat, szokásainkat, döntéseinket hagyományozzuk. Hol vidámabb, hol kifigurázósabb, hol szomorúbb tanulságokkal, de tanítanak bennünket generációkon át. Ez a sorozat olyan nívós minőségben készült el, amely mindenképp érdemes arra, hogy hungarikum legyen. Ráadásul aktualitása is van, mert, láthatjuk, hogy milyen vita bontakozik ki a társadalomban ezen a területen. Nekünk pedig kötelességünk megmutatni, hogy mi az örök érték – érvelt a miniszter.



Újabb értékekről döntött a bizottság

A Magyar Népmesék filmsorozattal együtt most már 76 érték tartozik a Hungarikumok Gyűjteményébe. A Magyar Értéktár is újabb nemzeti értékekkel gazdagodott: bekerült Kecskemét szecessziós városmagja, különös tekintettel a Cifrapalota épületére, a Jászkürt – Lehel Kürtje, a Máriapócs Nemzeti Kegyhely és a pócsi búcsúk, Vitéz László és Vitéz László-bábjáték, a Magyar Értékmentő Műhelyként Működő Csángó Fesztivál, valamint a Dél-alföldi szikes tavak környéke is. Az Agrárminiszter arról az örömhírről is tájékoztatta a Hungarikum Bizottság tagjait, hogy Európai Uniós védelmet kapott az akasztói sziki ponty.

Fotó: Vajda Piroska

 

Kövessen minket a Facebookon is!