Helyi hírek 2020. október 20. 14:00 Forrás: okotars.hu

A mélykúti júdásfa lett az Év Fája – 2020 verseny győztese

A mélykúti júdásfa lett az Év Fája – 2020 verseny győztese
Az Év Fája versenyt immár 2010 óta szervezi minden évben az Ökotárs Alapítvány. A címet idén a július óta tartó online szavazáson izgalmas küzdelem után a mélykúti júdásfa nyerte el, 5091 szavazattal. A Hős Fa címet a Balatonszemes-Bagolyvári Promenád fasora, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta. Az imrehegyi terebélyes eperfa a 8. helyen végzett az online szavazáson.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhetett egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története, helyi jelentősége van. Idén 38 jelölt indult a versenyen, amelyek közül a szakmai zsűri 10 döntőst választott ki. Ezekből a közönség a július 1. és október 1. közötti online szavazással választotta meg kedvencét. A korábbi évekhez képest rekord mennyiségű, összesen 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt. A mélykúti győztes végül a debreceni Déry-tér tölgyfáját és a geszti Tisza-kastély platánjait utasította maga mögé.

Az eredményekre idén online formában tartott díjátadón derült fény, ahonnan minden jelölő közösség a fája mellől jelentkezhetett be. Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott.

Mit érdemes tudni a nyertes mélykúti júdásfáról?

1750-ben került a település a Grassalkovich család tulajdonába, akik a templomdombon lévő kápolna helyébe szép templomot építtettek. Ekkor került Mélykútra a ma is megtalálható júdásfa, amelyet valószínűsíthetően a vajdasági Szabadkáról a Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hoztak magukkal, és ültették el az újonnan megépült templom északi oldalán az 1760-70-es években.

A legenda szerint, amely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. Kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. Érdekességként lehet még említeni, hogy a júdásfa a mintegy ötezer lelkes kisváros, Mélykút pontos mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak. A júdásfára minden mélykúti lakos büszke, a település legszebb fájának tartják. Kedvelt találkozási pont kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Tavaszi virágzását mindenki megcsodálja, a település egyik jelképévé vált az évtizedek során. Számos magonca sok Mélykútról elszármazott kertjében nő tovább, ezzel összekötve a múltat és a jelent, a mélykútiakat szerte az országban.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1. Júdásfa a mélykúti templomdombon (Bács-Kiskun megye) 5091
2. A debreceni Déry-téri kocsányos tölgy (Hajdú-Bihar megye) 4679
3. A geszti Tisza-kastély park platánfái (Békés megye) 4244
4. A Micsky Hársak (Pest megye) 2043
5. A Napsugár-tér juhara (Pócsmegyer-Surány, Pest megye) 1337
6. Egy különleges platánfa Szombathelyről (Vas megye) 1265
7. Fegyverneki fekete nyárfa (Jász-Nagykun-Szolnok megye) 563
8. Az Imrehegyi terebélyes eperfa (Bács-Kiskun megye) 503
9. A balatonszemesi Bagolyvári Promenád fái (Somogy megye) 496
10. A ferencvárosi öreg platán (Budapest) 243

 

Kövessen minket a Facebookon is!