Helyi hírek 2020. október 17. 14:00

Családi értékek a XXI. században

Képgaléria
Családi értékek a XXI. században
A Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete szervezte meg az október 16-án tartott, Családi értékek a XXI. században elnevezésű szakmai konferenciát. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár Hattyúház termében megrendezett alkalomra a környékbeli szakemberek látogattak el, akik hasznos információkkal gyarapodhattak. A megjelenteket Kállainé Vereb Mária, az intézmény igazgatója és Tarnóczi Sándorné, az egyesület vezetője köszöntötte.

Uzsalyné dr. Pécsi Rita PhD neveléskutató és pedagógiai szakértő egyebek mellett arról beszélt, hogy milyen veszélyekkel jár a kontrol nélküli online térben való részvétel a gyermekek esetében. Kiemelte, hogy nem félni kell az elektronikai eszközöktől, csupán meg kell tanítani a kicsikkel, hogy miként és mennyi ideig használják azokat. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy több mint húsz évvel ezelőtti kutatások is bebizonyították, hogy a képernyő és az internet hatással vannak az idegrendszerre, ezzel potenciális veszélyt jelentve a fejlődésre és a függőségre. Ezek az elektronikai „kütyük” dopamint, vagyis boldogság és jutalmazó hormont váltanak ki, amellyel ugyanazt az örömérzetet okozza, mintha például sikeresen teljesítettünk volna egy hegy megmászását.

Azonban óvatosan kell bánni ezzel a hirtelen jött elégedettséggel, mert ami könnyen jött, nem becsüljük meg. Egyre többre van szüksége a szervezetnek, ez által könnyen kialakul az addikció, vagyis a leküzdhetetlen függőség. Egy érdekes vizsgálati eredményt is megosztott velünk, miszerint a komoly égési sérülteknél arra a konklúzióra jutottak a kutatók, hogy morfium helyett a virtuális videójátékokkal enyhíthetők azok fájdalmai. A gyerekeknél a túlzásba vitt online lét visszafordíthatatlan károkat is okozhat az agyban és a viselkedésben. Ilyenek lehetnek a pótcselekvések, az igazi élettapasztalat hiánya, vagy a fiatalkori demencia kialakulása. Ezeket a való életben történő, tényleges eszközhasználatot igénylő játékokkal kivédhetjük. Az egyetemi oktató végezetül kihangsúlyozta, hogy a kevesebb technikai dolog érettebb agyat és sokszorosan jobb tanulási képességet eredményez.

A következő előadást Bendig Borbála tartotta, aki koragyermekkori intervenciós szakgyógypedagógus és mozgásterapeuta. Ő a térlátás fejlődését és a primitív reflexek összefüggéseit emelte ki. Szó esett még a megriadási reflexek hatásáról a regulációs (viselkedési szabályozás) problémáira kivetítve. Végezetül Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő és perinatális (születés körüli időszak) szaktanácsadó a Zoom-on keresztül gyakorlati tanácsokkal látta el az érdeklődőket.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!