Kultúra 2020. október 18. 17:00

Kovács Zsóka selyemfestő tárlatvezetése a könyvtárban

Képgaléria
Kovács Zsóka selyemfestő tárlatvezetése a könyvtárban
A Magyar Festészet Napja alkalmából Kovács Zsóka selyemfestő tárlatvezetését élvezhette az érdeklődő közönség október 17-én, szombaton délelőtt. Az egykor kiskunfélegyházi művész minden kiállított képéről mesélt, a tárlatot a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban a múlt hónapban nyitották meg.

– Az érzéseimet, hangulataimat festem, nem a realitást. Ezeket úgy ábrázolom, ahogyan az én elmémben megjelennek – mondta a művész, aki hozzátette, hogy csak akkor tud festeni, ha boldognak érzi magát.

A délelőtt folyamán megismerhette a közönség a selyemfestés technikáit, amelyet Kovács Zsóka alkalmaz. A folyamatot, amikor a hófehér selyem magába szívja a festéket, amikor az alkotásnak helyet ad az anyag. Hosszasan mesélt a napfénnyel festésről, amelynek lényege, hogy fényérzékeny festék segítségével, az előre megálmodott kompozíciót levelek, virágok segítségével tulajdonképpen a napfény hatására megszületnek, hiszen a végső simításokat a képeken a napsugár végzi.

A művész minden festménye egyben egy történet is, amelyet most a közönség elé tárt. A kedvenc témái között szerepelnek a pillangók, az őszi levelek, a tánc, a tűzmadár, a páva motívum, amelyekhez szívesen visszatér más-más környezetben. A színei a piros, a barna, a napsárga, a kékek és az arany, sok esetben jellemzi a képeit, hogy két fő szín számos árnyalatát viszi végig a témán.

A művészről és az alkotás folyamatáról a Kovács Zsóka kézműves selymei Facebook-oldal is betekintést nyújt.

Z. A.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!