Kultúra 2020. október 20. 11:00

Ziegler Ferenc iskolája maga a természet

Képgaléria
Ziegler Ferenc iskolája maga a természet
A Magyar Festészet napja alkalmából Ziegler Német Ferenc izsáki festő kiállítása nyílt meg a Petőfi Sándor Emlékházban. Az alkotó ezen a napon már délelőtt bemutatkozott a félegyháziaknak, amikor a városháza előtt állította fel festőállványát, munkája közben pedig minden érdeklődő kérdésére szívesen válaszolt. A tárlatot Molnár István, Holló László-díjas festőművész nyitotta meg. Közreműködtek a Balázs Árpád Művészeti Iskola diákjai.

Molnár István megnyitójában elmondta: Az itt látható alkotások, legfőképpen pasztellképek, Ziegler Németh Ferenc festőművész keze munkáját dicsérik. Az ambiciózus, a tanulni vágyó, a festészeti problémák leküzdésére hangolódó ifjú alkotó huszonhat évesen határozta el, hogy elindul egy úton, amit végigjár. Akkor még nem sejtette, hogy lehetetlen vállalkozásra adja lelkét. Miszerint ennek a szakmának nevezhetem annak is nincs végérvényes célja, hacsak a tökéletességet nem számítom. Erre a meglátásra, azaz belátásra csak a világra nyitott emberek képesek, mint ő. Művészi alázattal, töretlen frissességgel, fiatalos lendülettel, mégis mélységes gondolatokkal átszőve alkot.

Ferenc iskolája maga a természet. Technikai értelemben viszont számos ismert és kevésbé ismert mester munkáit tanulmányozva folyamatosan alakítja saját festő stílusát. Az önéletrajzából idézve, ars poeticája szerint: “Próbálom megragadni azt, amikor a tájra, az épületre, a tárgyakra vetülő fény átlényegül egy érzésbe, gondolatba. Arra törekszem, hogy versenyre keljek a látvány okozta élménnyel, hangulattal. Az alkotás nyújtotta öröm, az állandó fejlődés és nem utolsó sorban a megújulás lehetősége vonz a festészetben. Mindig nyitott szemmel járok és rácsodálkozom a világ mindennapi szépségeire. A technikai tudás mellett legalább olyan fontosnak tartom ezt a szemléletmódot, ezért a tanítványaimnak is igyekszem hangsúlyozni e dolgok jelentőségét.”

Feri képei a történetek ellesett pillanatai, a múlandó természet időben elkapott tanúi, az illanó fények vetületei – mindezek összessége és kész a kép – mert máshogy nem is lehet. Egyszerű képformák, mégis a látvány továbbfűzhető gondolatokkal – mondta el Molnár István.

Ziegler Német Ferenc így írt közösségi oldalán a félegyházi látogatásáról:
Október 18. A Magyar Festészet Napja. Ez alkalomból egy kedves meghívásnak tettem eleget a tegnapi napon. Kiskunfélegyházán a városháza árkádja védelmében festettem egy képet a szemközt álló Frank-házról. A jó hangulatról a helyi fúvószenekar, illetve a sok kedves kis érdeklődő is gondoskodott. Este pedig a Petőfi Sándor Emlékházban nyílt kiállítás a képeimből. Köszönöm a meghívást, és nem utolsó sorban a látogatóknak, hogy megtiszteltek a jelenlétükkel! Szép nap volt!”

A tárlat november végéig látogatható.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!