Helyi hírek 2020. október 20. 10:00

Csöndes kertjeink – Temetőink rendje

Képgaléria
Csöndes kertjeink – Temetőink rendje
A temető – úgyis, mint kert – fontos szerepet tölt be a települések életében. Ahogy Nagy Ágnes, Kiskunfélegyháza főkertésze mondja: otthona és jövője is csak azoknak a közösségeknek lehet, akik ápolják őseik, elődeik emlékét. Ennek a múlt iránti tiszteletnek elválaszthatatlan része nyughelyük gondozása. Közeledik Mindenszentek ünnepe, amikor halottainkra emlékezve azok is kilátogatnak a temetőkbe, akik ezt ritkábban teszik. Ilyenkor nagyon sok sírt ünnepi pompába öltöztetnek a virágok, és az élet elmúlás feletti győzelmét hirdetik a pislákoló mécseslángok. Azonban a temetőkert gondozása az év 365 napját felölelő feladat. Erről is kérdeztük a főkertészt.

– Ma már Félegyházán is helyi rendelet szabályozza, hogy a temető üzemeltetője köteles gondozni a temető közhasználatú zöldfelületeit, de a temetési hely és környezetének gondozása a sírhely megváltójának kötelezettsége. Előbbi a sírparcellák, sírsorok közötti gyepes közlekedő utak kaszálását, a nem temetett területek és a védett sírok növényeinek gondozását, utóbbi a megváltott sír és a sír körüli keskeny közlekedő sávok tisztántartását, gondozását jelenti. Sokan igyekeznek minél nagyobb felületet leburkolni a síron és a sír körül, de a gyom minden hézagban megjelenik. Ez ellen csak kézi gyomlálással, vagy gyomirtószerrel történő pusztítással lehet védekezni, kaszálással nem.

A kialakult gyakorlat szerint a temető fenntartója fűnyíróval és kézi damilos fűkaszával tartja tisztán az utakat, tereket, árkokat, temetetlen területeket, de a sírok körüli burkolt, taposott keskeny sávokat csak vegyszeres irtással tudja kezelni. Ahol a sír tulajdonosa gondozza a területet, ott erre nincs szükség. Egyéb helyeken pedig a sírt gondozó hozzátartozó gyomirtás után már könnyen el tudja távolítani az elszáradt gyomokat. Ezt természetesen az tudja megtenni, aki időnként kijár a temetőbe szerette sírját látogatni. A cél az – mondta el Nagy Ágnes –, hogy minél több felület kaszálható legyen, hiszen az irtott, kiszáradt gyom helyébe előbb-utóbb új nő.

A főkertész asszony hangsúlyozta: működő temető fenntartása bárhol a világon lehetetlen a sírt gondozó hozzátartozók együtt- és közreműködése nélkül. Ezáltal válik a temető, és ezáltal az emlékezés, közös feladattá, felelősséggé és identitássá: szavak nélkül árul el sok mindent az adott településről és lakóiról.

A halottak napi ünnep temetői rendjéről Szatmári Andrea, a Kiskunfélegyházi Városfenntartó Nonprofit Kft. intézményvezetője elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatában már megszokottak szerint készülnek idén is az ünnepre a félegyházi temetőkben.

– Mind az Alsó-, mind a Felsőtemetőben október 30-án és 31-én, valamint november 1-jén és 2-án reggel 7 órától 21 óráig lesznek nyitva a kapuk. Az Alsótemetőbe a Bika-hegyi út felőli kapun, a Felsőtemetőbe pedig a Nádasdy utcai és a Kisszegedi úti kapun keresztül lehet gépjárművel behajtani. Ezeknél a kapuknál mind a négy napon a rendőrség és a polgárőrség felügyeli a behajtás városi rendelet szerinti rendjét. A temetőkbe gépjárművel csak a feltétlenül gépjármű használatához kötött, mozgásukban korlátozottak hajthatnak be. A viszonylag szűk belső temetőkerti terek miatt a többi ide látogató gyászoló és emlékező érdekében ezt feltétlenül fontos betartanunk. A temetők körüli parkolókból és parkolásra kijelölt közterületekről mindkét temetőben legfeljebb 300-350 méteres kerti sétával bármelyik sír megközelíthető. Az Alsótemetőnél az Irányi utcában, a Csanyi és a Bikahegyi úton, míg a Felsőtemetőnél a Lisznyai és B. Szabó József utcában és a Kisszegedi úton lehet parkolni. Mindegyik irányból van gyalogos bejárat a temetőbe.

Az ügyfélszolgálat mindkét temető portáján mind a négy hosszabbított látogatási napon reggel 7 órától 16 óráig nyitva tart, ez alatt az idő alatt a 76/462-653-as telefonon is lehet érdeklődni.

A temető rendje, a kert békéje és a kegyelet csendje mind az idelátogatóknak, mind a gyászolóknak fontos. Ennek megőrzéséhez minden látogató hozzájárulása elengedhetetlenül szükséges!

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!