Kultúra 2020. október 21. 12:00

Könyvtársarok – Októberi újdonságok

Könyvtársarok – Októberi újdonságok
Kapcsolat – kultúra – közösség „Olvasni lelki gyönyörűség” – így szól a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szlogenje. Évente átlagosan 2500 darab új dokumentumot vásárolnak, többségében könyveket, figyelve a könyvtárba járók olvasási szokásait, a könyvkiadók sikerlistáit, valamint teljesítve az olvasók kéréseit. Három könyvet ajánlunk, amelyek az elmúlt hetekben kerültek a bibliotéka polcaira.



Rubik Ernő A mi kockánk című kötete tíz országban egyszerre jelent meg és pillanatok alatt vált nemzetközi könyvsikerré. A szöveg viszonylag hosszú ideig, négy év alatt készült el, mert a szerző nehéznek érezte az írást. A könyvből kiderül, hogy miért és miként született meg 1974-ben ez a nagyszerű, páratlan játék. Olvashatunk még a hirtelen jött népszerűségéről és a mélyrepülésről is.



Szidiropulosz Archimédesz szociológus, történész Küzdelem utolsó vérig című munkájában gróf Tisza István személyiségét, politikai pályafutását és államférfiúi kvalitásait vizsgálja abból a szempontból, hogy mik voltak tevékenységének, döntéseinek mozgatórugói képviselőként, házelnökként és miniszterelnökként.



Nyáry Krisztián neve évek óta garancia a jó könyvre. Legújabb kötete ezúttal nem emberek életét, hanem a Himnusz és a himnuszok kalandos történetét meséli el. Megtudhatjuk, többek között, miért tartotta Kölcsey Ferenc közepes versnek saját művét, hány perc alatt írta Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája.

 

Kövessen minket a Facebookon is!