Helyi hírek 2020. október 22. 08:00

20 millió forint vásárlóértéke a félegyházi és a környéki ingatlanpiacokon

20 millió forint vásárlóértéke a félegyházi és a környéki ingatlanpiacokon
Az ingatlannet.hu a szeptemberi adatai alapján megvizsgálta mire elég 20 millió forint, ha Félegyházán vagy a környékén szeretnénk ingatlanba fektetni. Az eredményekből az látszik, hogy a térség településeinek többségében családi házakból egy tágasabb otthon kapható, addig lakások esetén szinte csak egy minigarzonra futja az összeg.

Tágas családi házak

A vizsgálatba vont települések közül Bugacon lehetett a legnagyobb, 210 m²-es házat megvásárolni a 20 millió forintból. Petőfiszálláson és Tiszaalpáron is egy tisztességes méretű, 140 m²-es családi házra volt elegendő az általunk kijelölt összeg. Ehhez képest Lakiteleken egy 100 m², Kiskunfélegyházán pedig egy 80 m² alapterületű házat ért.

Mivel a vizsgált települések között a két legdrágább átlagos négyzetméter árakkal Kunszállás és Kecskemét családi házai rendelkeztek, ezért itt lehetett a legkisebb házhoz jutni az adott összegért.  Kunszálláson mindössze egy 60 m²-es családi házat ért 20 millió forint.
Bács-Kiskun megye székhelyén házból pedig még ennyit se, csak 50 m²-t adtak.



Tehát a családi házakról készített körképből arra a következtetésre juthatunk, hogy a nagyobb városok sokkal inkább az egyedülállók és a fiatal párok számára alkalmasak otthonteremtés céljából, hiszen a magas négyzetméterár miatt ekkora keretből csak egy 1-2 fő számára kényelmes ház érhető el. A gyerekes családoknak érdemesebb lehet a vidéki településeken körbenézni, ahol tágasabb családi házat kaphatnak ugyanazért a pénzért.

Pici lakások

A lakások esetében még borsosabbak voltak a szeptemberi átlagárak. A lakáspiaci árakat tekintve az Ingatlannet.hu Kiskunfélegyházát és Kecskemétet vetette össze. A két város árversenyében Kecskemét jár az élen, akár a téglalakásokat, akár a panellakásokat tekintjük. A megyeszékhely téglalakásai közül 20 millió forintból alig 40 m²-re futotta. Ugyanebből az összegből szintén a téglaépítésű lakásoknál maradva, de áttérve Kiskunfélegyházára, már 70 m²-t is lehetett kapni. Szintén 70 m²-re volt elegendő a rendelkezésre álló összeg a félegyházi panellakásoknál is. Ehhez képest Kecskeméten panelből csak 50 m²-t adtak.

Az elmúlt öt évben a lakásárak szempontjából végig Kecskemét vezetett Kiskunfélegyházával szemben. Azonban 2015 szeptemberében sokkal közelebb álltak egymáshoz a két város átlagos négyzetméter árai, mint most. A téglalakásaik közötti árdifferencia átlagosan 100 ezer forint volt négyzetméterenként, amely a paneleiknél átlagosan 70 ezer forintban jelentkezett.



Budapest veszített népszerűségéből

A koronavírus átformálta az az ingatlanvásárlók igényeit: lakások helyett inkább családi házakat preferálják és a vidék is jóval népszerűbb lett a fővárossal szemben. Az
OTP Ingatlanpont felmérése szerint, 2020 első kilenc hónapjában, a Budapesten élő családok jellemzően az agglomerációban, míg a vidéki nagyvárosok családosai a környező kisebb településeken találtak új otthont. Ennek oka, hogy a fővárosban egy kisebb lakás áráért már egy jó állapotban lévő családi házat is lehet venni a környéken.
 

Kövessen minket a Facebookon is!