Kultúra 2020. október 24. 08:00

A magyar borkultúrát népszerűsíti a Magyar Borok Katedrálisa

A magyar borkultúrát népszerűsíti a Magyar Borok Katedrálisa
„A Kunhalom az alföld katedrálisa” – ez az Illyés Gyula idézet áll a formájában kunhalomra emlékeztető Magyar Borok Katedrálisa bejárata fölött, a magyar értékeket bemutató lakiteleki Hungarikum Ligetben. A borospincét szimbolizáló építmény – ahogy Szappanos Benedek, a borkatedrális egyik szakmai felelőse fogalmazott – a magyar borkultúra egyik szentélye szeretne lenni, a szőlőművelő, borkészítő, alkotó ember, és a nemes italt tisztelettel kóstoló fogyasztó temploma.

A különleges építményben egy körfolyosóról nyílik az a hét keresztfolyosó, amelyeken a hat magyar borrégiót (Észak-Dunántúl, Balaton, Pannon, Alföld/Duna, Észak-Magyarország, Tokaj-Hegyalja) és 22 borvidéket mutatják be, a hetediken pedig a határon túli borászok képviseltetik magukat. Közöttük például az Arad melletti Ménesi borvidékről az Év bortermelője 2018. címet elnyert Balla Géza.



Középen egy köralakú asztal alkotja a kóstoló részt, vagy „szentélyt”. Itt rendezik a borkóstolókat, akár 35 főig.  



A Magyar Borok Katedrálisa borairól Szappanos Benedek elmondta, hogy az alapítvány az Év bortermelője címet viselő borászoktól – az első, Tiffán Edétől a legutóbbi, Koch Csabáig mind a 28-tól – vásárolt egy bemutató tételt, továbbá valamennyi borrégió neves borászatainak kiváló borai is jelen vannak. A magyar borrendek tételei Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere segítségével kerültek a borkatedrálisba.



A magyar borkultúra szentélyében fogadnak csoportokat, tartanak vezetett borkóstolókat, rendeznek előadásokat a borkultúráról, és ehhez kapcsolódó egyéb programokat. Ilyenkor a nemes italok jellemzői mellett a borkészítés és a borivás hagyományait, történeteit is megismerhetik a magyar borok és kultúrájuk iránt érdeklődők.

Fotó: Banczik Róbert

 

Kövessen minket a Facebookon is!