Helyi hírek 2020. október 25. 08:00

Jótékony horgolók

Képgaléria
Jótékony horgolók
Bevallom, amikor a horgolás, vagy a kötés szóba került valahol, mindig egy hintaszékben ülő, magányos, ősz hajú nagymama képe jelent meg lelki szemeim előtt. Semmi esetre sem egy vidám – igaz, főként idősebb korú tagokból álló – cserfes társaság. Kisznyérné Szatmári Ilona, a horgolók társaságának egyik alapítója meghívott a heti rendszerességgel megtartott összejövetelükre, ami további előítéleteket bontott le bennem. Nem csak rögtönzött előadással várt a kis csapat, de terítőik, angyalkáik, kötött ridiküljük születésének történetébe is beavattak, Ilona pedig a Horgolda életéről beszélt.

– Hogyan alakult meg a csoport?

– Több mint hat évvel ezelőtt, Novikovné Cseh Krisztina és Kósáné Tisics Edinával közös ötlettől vezérelve megalapítottuk a Horgoldát. Szerettünk volna egy olyan közösséget létrehozni, ahol a tapasztalatokat és a tudásunkat megoszthatjuk egymást között. A Padkaporos Táncegyesület tagjai tudomást szereztek a kezdeményezésünkről és megkértek bennünket, hogy néhány alkalommal tanítsuk őket kézimunkázni. Eleinte egyszerűbb motívumokat készítettünk, de ahogyan ügyesedtek, úgy sorra készültek telefontokok, madarak, vagy éppen nyuszik. Rövid időn belül megnőtt az érdeklődés az alkalmaink iránt, kinőttük magunkat. Kovács-Csonka Szilvia igazgató jóvoltából a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központ egyik termét megkaptuk, ahol hétfőnként össze tudunk jönni a „lányokkal” és miközben jár az ujjunk, megbeszélhetjük az aktuális témákat.

– Mi tartja egyben a csoportot?

–  Jelenleg hozzávetőlegesen 13 aktív tagunk van. Az elmúlt években a létszám változott, ennyien maradtunk, akik rendszeresen járnak az találkozókra. A legfiatalabb tagunk huszonéves, a legidősebb már szépkorú, de kijelenthetem, hogy a korosztályi különbségek semmiben nem okoznak gondot. Nagyon szeretem a csapatot, mert mindig mindenki jókedvű, egymást inspiráljuk, elleshetjük az apró kulisszatitkokat és nem utolsó sorban frissen tartja a pontos odafigyelés az elmét. Mi úgy szoktuk megfogalmazni, hogy a horgolás, az agy jógája. Fantasztikus látvány, mikor az első láncszem sikerül és ragyog az arca a készítőjének – mondta el lapunknak a csoport összetartó tagja.

– Kiket segítenek és mivel?

–  Most februártól készítünk árverésre horgolt dolgokat. Az Angyalok Jótékonysági Licit csoport segít nekünk abban, hogy a legjobb helyre kerülhessenek a felajánlott összegek. Beteg gyermekek gyógykezelésére, vagy éppen vágyaiknak megvalósítására fordítják a pénzt. Idén angyalkákat, könyvjelzőket ajánlottunk fel jótékonyságra. De horgoltunk már újszülötteknek polipokat és szundikendőket is. Természetesen, saját magunk örömére is születnek dolgok. Ezekhez a mintákat internetről, újságból, vagy egymástól tanuljuk. A lényeg, hogy közösen alkothassunk.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!