Helyi hírek 2020. október 23. 08:00

„Élni fog a nemzet, amely összetart”

Képgaléria
„Élni fog a nemzet, amely összetart”
Az 1956-os forradalom évfordulójára emlékeztek október 22-én Kiskunfélegyházán. A Hősök Parkjában, az emlékműnél a város vezetése, civil szervezetek, oktatási intézmények helyezték el koszorúikat, mécseseiket. Ezt követően a városháza aulájában Czakó József emléktáblájánál helyeztek el koszorúkat. A megemlékezésen rövid műsorral közreműködtek: Gombás Bende, Keserű Benedek és Seregély Csilla.

A Hősök Parkjában megemlékező beszédében Keresztes Tünde elmondta:

– A magyar történelem kiemelkedő eseményei zajlottak 1956-ban Magyarországon. Egy aprócska, de elszánt nemzet felemelte fejét és nemet mondott az elnyomásra, és szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával. Ők voltak azok, akik győzni akartak, és tisztán akartak győzni. Akik nem hagyták lebeszélni magukat arról, hogy Magyarországot naggyá tegyék. A forradalom a budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen 1956. november 11-én. A forradalom leverését követő évtizedekben az 1956-os eseményeket a pártállami hatalom ellenforradalomnak bélyegezte és elítélte, de a rendszerváltás során megváltozott az események hivatalos értékelése.


1989. október 23-a óta ez a jeles nap kettős nemzeti ünnep Magyarországon: az 1956-os forradalom kitörésének napja és a Magyar Köztársaság 1989-es kikiáltásának napja.

Őszinte tisztelettel és megbecsüléssel emlékezünk a forradalmár hőseinkre, köztük mindazokra a félegyházi polgárokra, akik a közösség élére álltak és hirdették a szabadságot.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!