Kultúra 2020. október 24. 12:00

Rieger Tibor szobrászművész tárlata a Hattyúházban

Képgaléria
Rieger Tibor szobrászművész tárlata a Hattyúházban
Az 1956-os forradalom és szabadságharc záró rendezvényeként a Kossuth- és Magyar Örökség-díjas Rieger Tibor kiállítása nyílt meg a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A művészt és a megjelenteket Csányi József polgármester köszöntötte. A szobrászművész alkotásait – amelyek jó része fotón látható – Feledi Balázs művészeti író mutatta be és elemezte. Mező Gábor versekkel, dr. Tóth Ákos klarinétjátékával színesítette a megnyitót.

– Olyan művész tárlatára gyűltünk ma itt össze, akinek egy alkotása városunkban, a Móraváros központjában található, ahol nem régen avattuk fel Móra Ferenc portréját. Tisztelgő aktualitása is van a tárlatnak. Rieger Tibor egyike azon művészeknek, akik fokozott érzékenységgel viseltetnek az 1956-os forradalom és szabadságharc iránt, s ezt kiváló és nagy ívű alkotások során fogalmazta meg eddig is.

Csupán néhány perce lett vége a Hősök Parkjában a koszorúzási megemlékezésnek, amellyel tisztelegtünk az egykori események előtt. Most pedig itt a falakon láthatjuk a művész térbeli alkotásainak fotóit, a főfalon többek között a mosonmagyaróvári kegyetlen kommunista sortűz emlékére állított szívszorító szobrát.

Ezek a képek, illetve az eredeti szobrok nagyon fontos küldetést töltenek be. Hosszú időre emlékeztetnek bennünket, utódokat arra a néhány napra, amikor a magyar szabadság lángban és vérben született meg újra. Sinka István megfogalmazásában: „három nagy éjszakán vad ágyúdörgésben” – mondta el a megnyitón Csányi József polgármester.

s. r.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!