Helyi hírek 2020. október 28. 08:00

Körkérdés – Óraátállítás: A nyárit vagy a télit támogatja?

Körkérdés – Óraátállítás: A nyárit vagy a télit támogatja?
Az Európai Unió döntése értelmében 2021-től véglegesen megszűnhet az óraátállítás: a tagállamok maguk dönthetik el, hogy a téli, vagy inkább a nyári időszámítás szerint akarnak élni. A kérdés megosztja az emberek többségét. Csillagászati szempontból az eredeti, téli időszámítás megtartása volna kívánatos, viszont a nyári időszámításnak is meg vannak az előnyei, illetve támogatói. Körkérdésünkben ugyancsak megoszlottak a vélemények, álláspontok.

Tajti Miklósné (81)

– A téli időszámítás megtartását támogatom, mivel az az eredeti, amihez az óraátállítást megelőzően hosszú időn keresztül hozzászoktunk. Rám nincs különösebb hatással az óraátállás, tudok alkalmazkodni a nyárihoz és a télihez is. Akad, akinek ez kevésbé megy gördülékenyen, de mindegyikkel meg lehet barátkozni.
 


Kocsis Zoltán (73)

– A hagyományos időszámítás pártján vagyok. Az a reálisabb, az áll legközelebb a valós időhöz. Előbb lesz világos, nekem ez számít jobban. Sötétben ébredésnél nincsen rosszabb.
 


Malatinszky Zita (34)

– Munka szempontjából a nyári időszámítást jobbnak találom. Tovább tudunk dolgozni és nem mellékesen a munkaidő után világosban intézhetjük el az ügyeinket, napi feladatainkat. Telente a munkások egy része amúgy is sötétben kezd, viszont tovább maradna világos.
 


Balázs Tünde (54)

– Szeretném, ha megmaradna a jelenlegi óraátállításos rendszer, hiszen a nyárinak és a télinek is megvannak az előnyei. Nem véletlenül találták ki. A télinek az előnye, hogy a nyárihoz képest később kelhetünk. Nem a legnagyobb hajnali fagyban indulunk útnak, hanem a nyárihoz képest későbbi, enyhébb időben, amikor már felkel a nap. A nyári előnye, hogy mivel vissza van állítva az óra, ezért nem a legnagyobb forróságban megyünk be dolgozni a forgalomban, hanem egy órával előbb. Az óraátállítás pártján vagyok, sajnálom, hogy megszűnik ez a rendszer.

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!