Gazdaság 2020. október 26. 12:00

Építőipar: keményen dolgoztak a Bács-megyei cégek

Építőipar: keményen dolgoztak a Bács-megyei cégek
Az első félévében az építőipari termelés értéke összehasonlító áron 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Egy lakosra országos átlagban 132 ezer forintnyi termelési érték jutott. Budapesten és Bács-Kiskun megyében az átlag 2,1, illetve 1,6-szeresét produkálták a cégek, a lista másik végén álló Nógrád megyében a mutató értéke az átlag mintegy negyedét érte el, 16 megye építőipari cégei átlag alatti teljesítményt mutat a KSH friss, megyei összesítése szerint.

A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások adatai alapján 2020 első félévében az országosan előállított 1292,9 milliárd forint termelési érték összehasonlító áron 7,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól – írta cikkében a napi.hu.

A vállalkozások székhelye szerint mindössze négy megyében bővült az építőipar teljesítménye (Komárom-Esztergom megyében a leginkább, 9,1 százalékkal). A legnagyobb visszaesés (26 százalékos) Győr-Moson-Sopron megyében következett be.

Az egy lakosra jutó építőipari termelés Budapesten és Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb, 2,1, illetve 1,6-szerese az országos átlagnak (132 ezer forint), míg Nógrád megyében a mutató értéke az átlag 26 százalékát érte el.


A 20 megye (19 megye plusz Budapest) közül mindössze kettő, a már említett Budapest és Bács-Kiskun egy főre jutó termelési értéke haladta meg az országos átlagot, Komárom és Fejér átlagos teljesítményt nyújtott, további 16 megyében jóval az országos átlag alatt maradt a fajlagos termelési érték.

A vállalkozások első félévében megkötött új szerződéseinek értéke 1612,9 milliárd forintot tett ki, ami volumenében 11 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Mindössze öt megyében nőtt az új szerződések volumene: a leginkább Vas megyében (1,8-szeresére). A legnagyobb (76 százalékos) csökkenés a Csongrád-Csanád megyei építőipari cégek körében következett be.

Az építőipari vállalkozások 2020. június végi szerződésállománya 2036 milliárd forint volt, amely volumenében ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. Egyedül Heves megyében nőtt a szerződésállomány (21 százalékkal) az egy évvel korábbihoz képest.


Fotó: illusztráció – magyarepitok.hu
 

Kövessen minket a Facebookon is!