Kultúra 2020. november 1. 08:00

Búcsúzik a könyvtárigazgató

Búcsúzik a könyvtárigazgató
Október 31-éig látta el igazgatói feladatait a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban Kállainé Vereb Mária. A Wlassics-díjas és a Kiskunfélegyházért kitüntetett vezető nem kívánta benyújtani a pályázatát a következő öt évre, átadja a helyet az utódjának.

– Életemben mindig azt csináltam, amit szeretek – mondta az igazgató, majd a jövőbeli terveiről elárulja, hogy sokat szeretne olvasni, hiszen az elmúlt években erre nagyon kevés ideje jutott.

Kállainé Vereb Mária a Közgazdasági Szakközépiskolában végzett, majd helyben, az Építőipari Szövetkezetben helyezkedett el. 1977-ben egy ismerősétől hallott a könyvtárban üresedő állásról, amelyet meg is pályázott. Nagy vágya volt ez a pozíció, hiszen gyermekkorában is becsben tartották otthon a könyveket, testvéreinek rendszeresen olvasott a petróleumlámpa fényénél. A könyvtári állást kevesebb fizetésért vállalta, mint amit addig kapott, mégis úgy érezte, hogy ez az ő világa. 14 évet töltött gyermekkönyvtárosként, amely alatt rengeteg tapasztalatra tett szert. Jó kapcsolatot alakított ki az iskolákkal, óvodákkal, pedagógusokkal. Kézzel készített plakátokon hirdették a programjaikat, amelyeket a legkisebbek is nagyon szívesen látogattak. A gyermekkönyvtár többszöri költöztetése ellenére is stabil, programokkal teli hely volt a fiatalok számára: játékos vetélkedőknek, szavalóversenyeknek, mesemondó versenyeknek, rajzpályázatoknak adott helyet.

1991-ben nyugdíjba vonult a könyvtár akkori igazgatója, Zvara Pál, aki 32 évet töltött ezen a poszton. Ekkor döntött úgy környezete biztatására Kállainé Vereb Mária, hogy benyújtja pályázatát. Boldog volt, amikor értesült róla, hogy több pályázó közül a testület őt választotta igazgatónak. Felemelő érzéssel töltötte el, hogy kinevezésekor átvehette az abban az évben Petőfi Sándornak adományozott posztumusz díszpolgári oklevelet, amelyet a könyvtárban őriznek.

Vezetése alatt a Petőfi Sándor Városi Könyvtár kibővítésére és megújítására is sor került: 2006-ban az utolsó címzett állami támogatásnak köszönhetően 470 millió forint összegben valósult meg a projekt. Új könyvtári szárny épült és megújult a jeles Petőfi-emlékhely. 2008 novemberében, nagy ünnepség keretében adták át a 2000 négyzetméteren rendelkezésre álló komplexumot, a ma ismert helyen, minőségben. A nyitás azt jelentette, hogy kibővült feltételek mentén számos új szolgáltatást indíthattak, érdeklődésre számot tartó rendezvényt valósíthattak meg minden korosztálynak. Új színfolt jelent meg: a kiállítások, a képzőművészet és a zene a könyvtárban. A Földrajzi szabadegyetemi sorozatokat vagy a Hattyúkerti zenés estéket sem kell ma már senkinek sem bemutatni. A könyvtár udvar is hangulatos elemeket kapott: zöldítettek, virágosítottak, napvitorlákat szereltek fel, így ma már a tavaszi-nyári szezon kedvelt könyvtári helyszíne lett.

Kiemelt jelentőséggel bír a könyvtár életében a zöld szemlélet, a környezettudatosság és annak népszerűsítése. 2019-ben egy nemzetközi pályázaton indultak, amelynek eredményeként az intézmény IFLA Zöld Könyvtár Díjat kapott. A pályázat címe volt: Zöld könyvtári tevékenység műemléki környezetben.

A Minősített Könyvtár kitüntető címet, a könyvtári szakma egyik legnagyobb elismerését 2020. január 22-én, Budapesten vehette át, amelyet több éves felkészülés előzött meg.

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség Bács-Kiskun Megyei Tagozata 2020-ban Kállainé Vereb Máriát javasolta a Könyvtárügyért elismerésre, amelyet a közelmúltban Lajosmizsén át is vehetett az igazgató.



– Mostanában nagyon jó volt félegyházinak lenni, hiszen számos szakmai elismerést kapott a bibliotéka – fogalmazott ő. Megjegyezte: az, hogy a könyvtár magas szakmai színvonalon működik, több évtized szisztematikus munkájának köszönhető. Partnerség, közösségteremtés, arculatformálás, folyamatos médiajelenlét is a munka részét képezi. Sok embert meg tudnak szólítani, jelen vannak a közösségi médiában is. Jó érzéssel tölti el az emberek szeretete, tisztelete, amely feléje és kollektívája felé árad, és amit igyekeznek mindig viszonozni. Szakmailag felkészült, nagy tapasztalattal rendelkező munkatársakkal dolgozik, akikre mindig lehet számítani, és amitől egy intézmény véleménye szerint jól működik. Összefoglalva: a hagyományok őrzése, a kreativitás és az innováció együtt van jelen a félegyházi könyvtárban – tette hozzá Kállainé.

Az elmúlt évtizedekben az intézmény könyvkiadói tevékenysége is egyre jelentősebbé vált. Számos hiánypótló, helytörténeti kiadvány megjelenését támogatták.

Saját publikációi a helyi és szakmai lapokban is rendszeresen megjelentek.

Mária a civil életben is kezdettől fogva jelen van, hiszen annak idején Fekete Pál tanár úr mellett volt lehetősége részt venni a Kiskunfélegyházi Közművelődési Egyesület megalakításában. A közéleti tevékenysége itt kezdődött. Évtizedek óta a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke, tagja a Kiskun Múzeum Baráti Körének, az Országos Honismereti Szövetség Bács-Kiskun Megyei tagozatának, az Országos Petőfi Sándor Társaságnak, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének. Részt vesz a város Értéktár bizottságában és Temetői munkacsoportjában.

Saját bevallása szerint stabil, biztos családi háttér nélkül nem sikerült volna mindez. Fiait önállóságra nevelte, sikeresek munkájukban. Élete során igyekezett a magán- és a közélet harmóniáját megteremteni.

– Mindig voltak rövidebb és hosszabb távú céljaim. Szívesen segítek majd az utódomnak és veszek részt a város kulturális rendezvényein – mondta végezetül Kállainé Vereb Mária, majd Weöres Sándort idézte a beszélgetés végén: „Egyetlen parancs van, a többi csupán jó tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek és mindenkinek javára legyél.”

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!