Egészségügy 2020. október 26. 17:00

Módosítottak a magyar karantén-szabályozáson

Módosítottak a magyar karantén-szabályozáson
Szigorított a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos maszkviselési szabályokon a kormány csütörtökön, most pedig újabb változtatás volt napirenden, ezúttal az Országgyűlés előtt.

Ismét gyorsulni kezdett Magyrországon a járvány terjedése, hétfőn 2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és a statisztikában 43 600 aktív fertőzöttet tartanak nyilván (ez viszont a korábbi tapasztalatok szerint az összes vírusfertőzött csupán mintegy 10 százaléka lehet)  számolt be az Infostart.

Csütörtök este derült ki, hogy szigorított a kormány a maszkhasználat szabályain, és péntektől hordani kell újabb helyeken, a szabadtéri sportrendezvényeken és gyűléseken is. Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs pénteki ülése után arról is beszélt, hogy általánossá kell válnia a maszkhasználatnak, és erről a belügyminisztériumnak kell gondoskodnia, erre utasította Pintér Sándort.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a bolti dolgozók szerint nincs elég nagy szigor, hétfőn pedig kifejtette, hivatásos maszkellenőröket is bevetnének.

Hétfőn a karantén megsértésének szankcióira vonatkozó szabályok szigorítása szerepelt az Országgyűlés napirendjén, amit el is fogadtak (117 igen, 23 nem, 19 tartózkodás mellett).

Ez egyrészt egyszerűsít a határátlépés utáni karantén elrendelésén, és az új szabályok eredményeként a külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 

 

  • a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket.
     
  • Ezt követően pedig - amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel - egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását,
     
  • Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.


Emellett 50 ezer forintról 150 ezer forintra emelték a karanténszabályok megszegőire kiszabható büntetést, ugyanakkor bekerült egy felső határ: egy jogsértő egy nap alatt legfeljebb 600 ezer forintra büntethető.

A változtatások a kihirdetést követő napon lépnek hatályba.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus