Program 2020. október 28. 14:00

Színpadra vitt Mikszáth-novella elevenedik meg csütörtökön

Színpadra vitt Mikszáth-novella elevenedik meg csütörtökön
Október 29-én, csütörtökön, 18 órakor Mikszáth Kálmán: A fekete kakas című novelláját bemutatja Fabók Mancsi Bábszínháza a Móra Ferenc Művelődési Központban. Az eredeti novella alapján a szövegkönyvet írta, az előadást rendezte és játssza Fabók Mariann színművész, bábművész, aki a műről elárulta, hogy nagyon közel áll hozzá. Mint mondta, egy méltatlanul elfeledett Mikszáth-novella ez, pedig sokak szerint az író egyik legművészibb alkotása. Egy ősbemutató tulajdonképpen, mert színpadon még nem láthatta a közönség. Misztikus, kísértetes történetről van szó, ezért elsősorban felnőtt, vagy serdülőkorú nézőknek ajánlja.

Mikszáth így ír erről: „Minden embernek van legalább egy kísérteties története, – még nekem is. Csakhogy a falusi embernek szükséges ez, bolond volna, ha leírná és kinyomatná. A hosszú téli estéken, falun hasznát veszi, sőt nem is tartanák érdekes embernek, ha sohasem történt vele olyas, ami a csömörre hajló hátakat megborzongatja. Nekem, fővárosi pogánynak, azonban nincs szükségem rá, én belevethetem a kísérteties történetemet könnyű lélekkel a nagy betűtengerbe. A fővárosban nincsen a kísérteteknek semmi keletük, sőt kísértetek sincsenek, amit pedig nehéz megmagyarázni, minthogy temető itt is van. Talán az a nyitja, hogy a halottak fekvő helyét oly drágán kell megváltani a városi tanácstól, hogy aztán a halott is jobban megbecsüli, és nem mászkál ide s tova éj évadján sem, veszteg marad, kifekszi az árát nyugodtan, mozdulatlanul.”

Fabók Mariann nagyon összetett és izgalmas feladatot old meg: az egyszemélyes előadás alatt a saját maga által mozgatott bábbal lép kapcsolatba. Bevallása szerint az eddigi munkásságának esszenciáját láthatja a közönség csütörtökön, a félegyházi színpadon.

– Az a lenyűgöző benne, hogy jóízűen tudunk nevetni esendőségünkön és megmutatja, hogy milyen gyönyörűséges tud lenni az ember, ha szeret – összegezte a bábművész.

Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!