Egészségügy 2020. október 31. 12:00

Mézzel a baktériumok, vírusok ellen

Mézzel a baktériumok, vírusok ellen
Soha nem lehet aktuálisabb, mint most a világjárvány kellős közepén szót ejtenünk a termelői méz fontosságáról és fogyasztásáról. Mi, félegyháziak szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen termelői mézhez folyamatosan hozzájuthatunk a helyi piacon.

Az év minden szakában fontos a szervezetnek a méz, de ne feledkezzünk meg róla, hogy négyötödrészt glükózból és fruktózból áll, így a cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. A méz kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot, nátriumot, cinket és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamint tartalmaz. A sötétebb mézek (pl. fenyő-, pitypangméz) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban. Baktériumölő hatását már régóta ismerik, a háborúk alatt sebfertőtlenítésre is használták.



A félegyházi piacon több helyen is vásárolhatunk termelői mézet. Hevér Csaba standján a méz mellett propoliszt és virágport is beszerezhetünk. Csaba elárulta, hogy ezelőtt 40-45 évvel nagyapja kezdett a piacon árulni mézet. A család régóta foglalkozik méhészkedéssel. Édesapja, nagymamája és ő, aki a mostani 220 méhcsalád gondját viseli. Sajnos az atka miatt jelentős volt idén a méhpusztulás, így a mézhozam is jóval szerényebb, nagyjából a fele az eddigi évekhez megszokottnak. Mégis fontos számukra, hogy a félegyházi vásárlókat kiszolgálják, így inkább vidékre nem szállítanak most annyit. Hevér Csabától megtudtuk, hogy a virágporfogyasztással is fontos lépéseket tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében, hiszen fehérjét, aminosavakat tartalmaz, egy valóságos vitaminbomba. A propoliszt szintén csodaszerként emlegeti, hiszen számos jó tulajdonsága mellett kiváló szer például torokfájásra, az immunrendszer karbantartására.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus