Helyi hírek 2020. november 1. 17:00

November 2.: vasszigor a maszkviselésben

November 2.: vasszigor a maszkviselésben
A döntést az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentették be a minap és a kormány hivatalos Facebook-oldalán is közzétették.

– Az éttermekben a vendégek kötelesek maszkot viselni, kivéve, amíg az ételt-italt elfogyasztják,

– nyilvános zenés-táncos rendezvényeken is kötelező lesz az arc eltakarása,

– aki a szabályokat megszegi, szabálysértést követ el és kivezethető,

– a szabályok betartása az üzemeltetők felelőssége,

– az ellenőrzést kereskedelmi hatóságként a rendőrség is végezheti.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában többek között arról is beszélt, hogy a héten 27 miniszterelnök együttes virológiai megbeszélést folytatott. Elmondta: – Azt tudom mondani, hogy nálunk a helyzet még istenes. Itt sem könnyű, de sokkal rosszabb a helyzet például Belgiumban vagy Hollandiában. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik. Orbán Viktor szólt arról is, hogy az uniós intézkedések között próbálnak valamilyen egységes rendszert kialakítani. Mindenki a saját rendszerében bízik a teszteket illetően is. Valóban mindenki csinál valamit, de az intézkedések szigorúsága és helyzet nem fedi egymást. Nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott szabályok betartása a legfontosabb. Abban van a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani – mondta a kormányfő.

A változás elsősorban azokat érinti, akik étteremben, vagy olyan üzletben étkeznek, amely elsődlegesen nem vendéglátással foglalkozik (például egy hentesüzlet, ahol lehet sült kolbászt enni), de alkalmazhatóak az új szabályok egy stadion büféjére is.

Az étteremben most már nem csak az ott dolgozóknak, hanem az ott étkezőknek is köteles a maszkviselés, amíg az asztalukhoz mennek, vagy amennyiben asztaluktól felállnak (pl.: mosdóba mennek, vagy a pulthoz). Az olyan üzletekben, amelyek elsődlegesen nem vendéglátással foglalkoznak is kötelező a maszkviselés, kivéve azt az időtartamot, amíg a vásárló az ételt/italt elfogyasztja.

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a szórakozóhelyekre, koncertekre, amennyiben nyilvános zenés-táncos rendezvényt szerveznek. Ebben az esetben ugyanis folyamatosan kötelező a maszkot viselni minden olyan helyiségben, ahol nem történik étel/ital kiszolgálás. Azokban a helyiségekben pedig, ahol étel/ital kiszolgálás történik szintén a kötelező a maszkviseléstől a jogalkotó csak az étel/ital elfogyasztásának időtartamára tekint el.

Az az állampolgár, aki ezeket a szabályokat megszegi, szabálysértést valósít meg. Az üzemeltető, aki nem tesz meg mindent a szabályozás betartására (azaz nem hívja fel a szabályszegőt a jogellenes magatartás megszüntetésére és kísérli meg kivezettetni) akár az üzlet, szórakozóhely, étterem bezárásával is sújtható. Az ellenőrzéseket pedig kereskedelmi hatóságként a rendőrség is elvégezheti.

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: év végén, vagy 2021 elején érkezhet meg hazánkba az első adag koronavírus elleni vakcina. Most kétszer annyi influenza elleni oltással rendelkezik az ország, mint máskor. Ha mégsem lenne elég, biztonsági okból rendeltek még 360 ezret, és van egy magyar vakcinagyárunk is, sőt, Debrecenben is épül egy.

Nagyjából tehát januárban már olthatók lesznek a krónikus betegek, és a legveszélyeztetettebb egészségi állapotú emberek a koronavírus elleni oltóanyaggal. A kormányfő hozzátette: az Operatív Törzsnek készítenie kell egy átoltottsági tervet. A jelenlegi becslések szerint áprilisban lehet vége a járványnak.

Magyar Hírlap, Délmagyar, kormany.hu összeállítás

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus