Helyi hírek 2020. november 3. 08:00

Levélféle a novemberhez

Levélféle a novemberhez
Kedves november! Tegnap nem akartalak zavarni, gondoltam, pihend ki Halloween éjszakáját, meg amúgy is 1-jén volt elég dolgod, meg a nap is sütött, bearanyozott, hadd örülj egy kicsit. Persze a neved a latin "novem" – kilencedikből – ered, de ugye már a 11. vagy az évben, és a 2. az "ember" végződésű hónapok közül. Nem akarlak elkeseríteni, meg nem erősített statisztikai felmérések szerint legkevésbé téged kedvelnek a magyarok. Hát látod, milyenek vagyunk!

Na, jó, az indítás szomorú, mert mindszentek, halottak napja meg egyéni gyásznap forradalom leverésileg. Utána viszont annyira igyekszel, ezt respektálni kéne! Azért mázli, hogy a nyelvújítók "gémberes" elnevezését rád vonatkoztatva nem fogadta el és be a nyelvi köztudat. A népi kalendárium szerint Szent András hava vagy, dehát ezt jól tudod. A vegetáriánusok most görgessenek, mert ilyenkor volt az első disznóvágás napja. Meg vannak kiemelten időjósló névnapjaid, mint Erzsébet, aki pendelét rázza (vagy nem) és Katalin, aki kopog (vagy nem). Bármelyik napodat megnézzük, valamilyen formában ünnepelhetünk, kicsit (vagy nagyon). Hiszen a kedvesség, a tolerancia, a magyar nyelv és tudomány, az opera, a televíziózás, a diákok és férfiak napja is rád esik. Igyekszel nagyon, s nem rajtad múlik, hogy ezeken a területeken, mint a nők elleni erőszak, a gyermekek jogai, a békéért és a fejlődésért való küzdelem terén azért még van mit tenni.

Erre még zúdul a nyakadba a pandémia is, amiről aztán végképp nem te tehetsz, de megpróbálunk segíteni, hogy ne úgy kelljen rád emlékezni, mint az ezen a téren a negatív rekordok hónapjára.

Bevallom, én mindig kedveltelek. Olyan "juszt is!" alapon.

A sárguló-lehulló leveleiddel, a sáros-ködös hajnalaiddal együtt. Külön köszönöm, hogy az utolsó novemberi pénteken mindenkit arra biztatnak, hogy ne vásároljon. Semmit. Ez külön tetszik.

Sokat fényképezlek, mert fotogén vagy, természetileg. Most viszont egy másfajta képet teszek fel, az öreg körtefán még kitart egy gyümölcs, pedig a szél próbálja lerázni, eső veri, de sárgul-érik és kitart. Van tőle mit tanulni.

Salánki Anikó

 

Kövessen minket a Facebookon is!