Helyi hírek 2020. november 5. 08:00

Kapa helyett mulccsal védik a főtér virágágyásait

Kapa helyett mulccsal védik a főtér virágágyásait
Mint a nyári forróságban, úgy most, az ősz színeibe öltözött főtéri virágok között is mindennapi szereplőkként tűnnek fel a gyomláló, ültető, mulcsozó kertészek. Kezük nyomán a virágágyások hétről hétre új arcukat mutatják meg, mindannyiunk örömére. Nagy Ágnes városi főkertész elárulta, hogy az újjáépült főtérhez tartozó zöldfelületek, vagy még inkább virágoskertek ellátásához teljesen új utakat kellett keresni. Azok gondozása ugyanis a régi gondolkodás mentén, a korábbi módszerekkel és az addig ismert tudással nem elképzelhető.

A főkertésszel Félegyháza új, de máris oly becses értékének féltő gondviseléséről beszélgettünk. Mint megtudtuk, sok minden átértékelődött ennek kapcsán, így a növények esztétikája, helye és szerepe a városban. Megnőtt például a zöldhulladék fontossága, meg kellett ismerni a legkülönbözőbb természeti folyamatokat, és meg kellett tanulni alkalmazkodni azokhoz.  



A projekt megvalósulásával sosem látott virágok kerültek az ágyásokba, a kertészek hirtelen több száz ismeretlen növénnyel találták szembe magukat. Ezeket egyszerre lehetetlen volt megtanulni. De a rendszeresen előforduló gyomokat hamar felismerték, ami jó kiindulási alap volt a növényágyak tisztán tartásához. Közben persze egyre több és több növény válik számukra ismerőssé.



A másik gyökeres változás volt a korábbi gyakorlathoz képest, hogy el kellett felejteni a kapát. A talaj bolygatása ugyanis újraindítja a gyomosodást, a növények gyökérzetének megsértése pedig nehezíti azok záródását. Ehelyett meg kellett tanulni, hogy a talajt folyamatosan takarni kell. Egyrészt azért, hogy kialakulhasson egy egészséges talajélet, másrészt pedig, hogy a takaró anyag lebomlásával humusz keletkezzen a talajban. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy ily módon kevesebb nedvesség párolog el a talajfelszínről.



A több hektárnyi zöldfelület takarásához folyamatosan szükséges nagy mennyiségű mulcs azonban nem áll rendelkezésre. Meg kellett hát találni a módját, hogy a téli-tavaszi ágnyesedékek, a nyári fűkaszálék és az őszi lomb miként tud mulcsanyagként visszakerülni a zöldfelületekre. Ezzel alapjaiban értékelődött át a zöldhulladék szerepe. A fenntartó először – még 2019 év végén – a rendelkezésre álló őszi lombullásból származó levelekkel kezdte takarni a növényágyakat, majd 2020 tavaszán 400 köbméter ágaprítékot terítettek el a kertekben. A nyár folyamán, a helyszínen keletkező fűnyesedéket is szépen, óvatosan, vékony rétegekben a növények közé terítették, miközben az utcai nagyobb fametszésekből kikerülő faanyagot is ledaráltatta a város. Az így keletkezett mintegy 70-80 köbméter mulcsanyagot jelenleg terítik a kertészek. Mindennek az eredménye az lett – summázza Nagy Ágnes –, hogy megtanultunk a félegyházi köztereken helyben, azaz a virágágyon komposztálni.
A Dózsa iskolában évek óta gyűjtött zöldhulladékból keletkezett komposzt szintén a városi zöldfelületekre kerül, és a mezőgazdasági szakközépiskolával is megkezdődött az együttműködés a közös komposztálás terén.



Nagy Ágnes szerint a kialakult helyzet egyik legfontosabb hozadéka az összefogás és a felvállalt közös tanulás. Például a Zöld város projekt kertészeti kivitelezőjével három évig, a növényágyak teljes beállásáig folyamatosan, közös erővel végzik az évelők pótlását, cseréjét. Így szeretnék elérni, hogy a növényfelületek szépen záródjanak. Az együttműködés keretében jelenleg ültetik ki a kertészek a Kossuth utcán azt a 2000 darab növényt, amit a kivitelező a városi igények szerint rendelkezésre bocsátott. A pótlás tavasszal további, mintegy 3000 darab növény telepítésével folytatódik.



Az együttgondolkodást télen sem függesztik fel. A közreműködő felek megoldást keresnek például az évelők visszametszéséből származó nagy mennyiségű nyesedék helyben történő visszadarálásának műszaki és anyagi lehetőségeire. Mindez azt a célt szolgálja, hogy Kiskunfélegyháza megépített új főterének zöldfelületei tovább szépüljenek és gyarapodjanak.

Fotó: Dósay Dávid és Fantoly Márton

 

Kövessen minket a Facebookon is!