Egészségügy 2020. november 6. 12:00

Nem viselte meg a félegyháziakat az óraátállítás

Nem viselte meg a félegyháziakat az óraátállítás
Mint arról korábban írtunk már, tavaly döntött az Európai Unió arról, hogy 2021-ben lesz az utolsó óraátállítás a tagállamokban. Így minden állam saját hatáskörben dönthet arról, hogy a téli vagy a nyári időszámítást választja-e. Ahol a téli időszámítás mellett maradnak, ott az idei volt az utolsó igazítás, ahol pedig a nyári győz, ott jövő év március 28-án, vasárnap még egyszer, utoljára egy órával előrébb állítják a mutatókat.

A napokban körkérdésünkben kerestük a választ arra, hogy hogyan vélekednek az óraátállításról a félegyháziak, s ezzel egyúttal minden idők legmegosztóbb kérdését tettük fel. Ennek tapasztalataként azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy nehéz lesz konszenzusra jutni a témában. Ezúttal az egészségügyi és gazdasági hatások felől érdeklődtünk.

Fel kell venni a ritmust

Dr. Patocskai Máté körzeti háziorvos tapasztalatai szerint nem sok beteg tesz említést arról, hogy problémája lenne az óraállítással. – Természetesen mindannyiunkat megvisel a napi (cirkadián) ritmus megváltozása, az, hogy egy órával korábban sötétedik. Legtöbbünknek sikerül gyorsan újra felvenni a ritmust, néhányunknál a fáradékonyság, ingerlékenység, levertség hosszabb ideig is eltarthat. A téli hónapokban a depresszióra hajlamos személyek különösen veszélyeztettek, ugyanis a rövid nappaloknak köszönhetően gyakrabban jelentkeznek ezek a tünetek. Jól látható ez például az észak-európai országokban. A kevesebb napsütés miatt fontos a D-vitamin pótlása, ami nem csak az egészséges csontokhoz és fogakhoz kell, hanem az immunrendszert is erősíti. Aki tud, tartózkodjon az őszi-téli hónapokban is minél többet a szabadban, élvezze a napsütést, sétáljon, sportoljon – javasolja a szakember.

Zavartalan maradt a termelés

A megkérdezett félegyházi cégek számára gazdasági értelemben gyakorlatilag közömbös az óraátállítás.
Az Integrál ÁFÉSZ kereskedelmi és termelői egységeinél semmi gondot nem jelentett az óraátállítás. A boltok a szokott időben nyitottak, a termelés is zavartalanul folyt – mondta el dr. Horvárh Sándor elnök vezérigazgató és Dobos Otília a baromfifeldolgozó vezetője. Sok vidéki munkatársuk vidékről jár dolgozni, de a tömegközlekedés zavartalanul működött az átállás időszakában. A dolgozók többségét sem zavarta az átállítás, bár sokan megfogalmazták, hogy szerintük jobb megoldás lenne, ha minden évszakban az eredeti időszámitás lenne érvényben.

A Félegyházi Tej Kft. és a Szentlászló Pékség Kft. vonatkozásában gazdaságilag nem származik sem előny, sem hátrány az óraátállításból. Tekintve, hogy egyik cég esetében a munkaidő 8-16-ig tart, de csarnokban történik, így mesterséges világításra szükség van minden esetben, míg a másik cég munkavállalói inkább a délutáni, éjszakai órákban végeznek munkát, így nyáron és télen is szükséges a világítás – tájékoztatta lapunkat Virág Sándor kereskedelmi képviselő.

 

Kövessen minket a Facebookon is!